image
 |  5 23 Грудня 2020 | 14:54

Як налагодили співпрацю КП «Волиньприродресурс» та ДП «Волиньторф»?

Депутати, керівництво обласної ради та екологи ознайомились із роботою Маневицького торфобрикетного заводу, що у структурі ДП "Волиньторф". Нагадаємо, між цим державним підприємством та комунальним "Волиньприродресурсом", упродовж останніх двох років налагодилась тісна співпраця, адже між ними було укладено договір про надання послуг.

Про це інформує Волинська обласна рада.

Йдеться про виконання з допомогою технічних засобів болотно-підготовчих робіт та видобування торфу на родовищах, на користування якими "Волиньприродресурс" отримав спецдозволи. Т.в.о. диектора Анатолій Капустюк пригадує, що КП "Волиньприродресурс" у лютому 2017 року отримало 4 спецдозволи на видобування торфу, придатного для виробництва брикетів та приготування компосту, які були видані Державною службою геології та надр України за погодженням з Міністерством екології та природних ресурсів України.

 "Ми ми їх отримували умисно, аби забезпечити базу для виробництва та збереження робочих місць на ДП "Волиньторф", адже у них не було земельних ділянок під видобуток. Саме тому ми отримали ліцензії на себе" , - зауважив він.

Директор ДП "Волиньторф", депутат обласної ради Іван Киричик розповідає, що тісно співпрацювати обидва підприємства розпочали у цьому році , коли було завершено підготовчі роботи до видобутку торфу.

"Наразі ми підготували невеличкий клаптик звідки добуваємо торф, а це всього лише 60 га, однак цього замало. Нам потрібно щоб в роботі постійно було близько 250 га торфовищ, тоді б ми могли більш ефективно працювати. Але робота розпочата, співпраця налагоджена і сподіваюсь, що ми її будемо нарощувати і в наступні роки вийдемо на нормальні потужності та будемо мати повну забезпеченість сировиною "- наголосив він.

Своєю чергою директор Маневицького торфобрикетного заводу Володимир Щербачук, розповів обранцям громади, що попри значну підтримку з боку комунального підприємства, завод сьогодні все ж переживає не найкращі часи. "Проектна потужність заводу 30 тисяч тонн брикетів на рік та 60 тисяч тонн торфу. Останні роки ми заготовляли понад 40 тисяч тон брикетів на рік , однак цьогоріч наші потужності з різних причин зменшились вдвічі. Якщо у минулому році ми зробили 43 тисячі тонн брикетів, то цьогоріч лише 23 тонни", - каже він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волинській митниці виявили унікальне видання «Кобзаря» (ФОТО, ВІДЕО)

 Голова екологічної комісії Юрій Ройко поцікався причинами спаду виробництва, мовляв підриємство збуває значні об’єми свої продукції, як в обласні комунальні заклади, так і населенню.

Володимир Щербачук пояснює, що причин є декілька і всі вони об'єктивні.

"Зима у цьому році, як і у минулому - дуже тепла , а також свій відбиток залишила й пандемія коронавірусу. Ми простоюємо через те, що в нас немає реалізації. 3-4 дні ми працюємо, склад затоварений , а тоді 3-4 дні продаємо продукцію, потім знову запускаємо завод", - зазначає він.

Своєю чергою директор ДП "Волиньторф", депутат обласної ради Іван Киричик називає ще одну об'єктивну причину спаду потужностей підприємства.

 "Промислові об'єкти, які у нас купували торфобрикет, цьогоріч перейшли на газ і влітку до кінця року закупили необхідні їм об'єми блакитного палива", - наголошує він.

Якою буде подальша доля ДП «Волиньторф» – ніхто спрогнозувати не може. Між тим свій ставлення до роботи до цього підприємства депутати обласної ради восьмого скликання продемонстрували на другій позачерговій сесії, яка відбулась 10 грудня 2020 року. Волиньрадою було прийняте Звернення до Кабміну щодо передачі майнового комплексу ДП «Волиньторф» з державної у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст області. Депутати хочуть щоб підприємство продовжувало свою ефективну діяльність на користь волинської громади.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити