image
 |  221 24 Грудня 2023 | 16:16

Як не "посадити" шлунок під час щедрого застілля

Коли ми накриваємо святковий стіл, то виходить дуже багато страв, які намагаємось з'їсти чи скуштувати одночасно. При чому все, що є на столі.

Дуже часто господині ставлять на стіл усе найкраще з їхньої точки зору. Тобто дуже багато страв з м'яса, ковбаси, шинки і холодець.

Тому треба знати про основне правило здорового харчування: воно має відповідати правилу здорової тарілки, розповіла лікар-дієтолог Оксана Скиталінська у коментарі Gazeta.ua

Який має вигляд тарілка здорового харчування

Якщо умовно поділити її навпіл, то половину займають овочі та фрукти (фруктів менше), друга половина поділена на четвертинки, з яких одна -- це білкові продукти (яйця, м'ясо, риба, молочні, бобові, гриби), а інша -- це корисні зернові (крупи цільнозернові та цільнозерновий/висівковий хліб), а також трохи горіхів та насіння.

"Уявіть, що стіл - це величезна тарілка. На ній половину мають займати страви з різних кольорових овочів. Це можуть бути термічного оброблені - запечені, фаршировані, рагу овочеві, різноманітні запіканки, квашені овочі - помідори, огірки, капуста. Або свіжа нарізка та зелень, яка має протизапальні властивості", - пояснює Оксана Скиталінська.

Другу половину тарілки ділимо навпіл. На ній можуть бути страви з білка. Йдеться про страви з нежирного м'яса, риби, яєць, грибів, бобових і кисломолочні продукти, радить дієтолог.

"Можна приготувати холодець з нежирного м'яса, поставити на стіл ковбасу з птиці. Взагалі, бажано обмежитись двома стравами з м'яса на столі. А краще поставити щось з риби. Наприклад, оселедець з шматочками лимона. Не забудьте про страви з грибами. Це може бути запіканка, фаршировані гриби", - наголошує лікар.

"Четвертинка столу залишається під круп'яні вироби. Це різноманітна випічка чи хліб з цільнозернового борошна. Забудьте про булку або чіабату. Треба щось таке, де є вміст виcівок і цільного зерна. Додати до столу можна щось із протизапальних продуктів. Це ягоди, желе, плодовоягідна випічка, штруделі", - каже Оксана Скиталінська.

Як підготуватись до застілля

За декілька днів до застілля на Різдво чи Новий рік, почніть вживати легку їжу. Це запечені овочі. Наприклад, гарбуз, буряк, морква. А ще почніть їсти тушковану та квашену капусту.

"Оця ця велика кількість клітковини допоможе очистити кишечник, покращити роботу кишечних бактерій. Тобто їжа буде краще перетравлюватись, буде краща робота печінки", - пояснює дієтолог.

Споживайте більше води

Постійно пийте теплу, ледь гарячкувату воду, підкислену соком лимона. Це допоможе організму позбавитись внутрішніх токсинів від нездорової їжі і не буде закрепів. Дуже корисно пити зелений чай.

"Коли має бути застілля, намагайтесь протягом дня щось їсти. Це може бути якийсь салат чи варене яйце або оладки з кабачків чи гарбуза. Щось легке, не сильно смажене, яке містить багато клітковини", - зауважує Оксана Скиталінська.

Обов'язково на столі має бути щось кисле. Це може бути соус із ягід, квашена капуста чи напій з шипшини. Тоді краще засвоюється м'ясо і воно не дає якихось побічних ефектів.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити