image
 |  2 12 Лютого 2020 | 15:09

Як отримати квартиру від держави: все про пільгові програми

Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву торік забезпечив квартирами 1647 сімей. Це в 2,2 раза більше показника 2018 року, повідомив голова правління фонду Сергій Кімнатний.

Зокрема, 989 сімей отримали квартири за програмою "Доступне житло". 460 - пільгове кредитування молоді, медиків і педагогів. Ще 198 - за пільговими кредитами для учасників АТО і переселенців.

2018 року житло за сприяння фонду отримала 751 сім'я, у 2017 році - 568, 2016-го - 300 сімей.

Що таке державна програма "Доступне житло"?

Передбачає такі умови: сім'я сплачує 70% вартості квартири, держава - 30. Для учасників АТО та переселенців - 50 на 50. Щоб претендувати на участь у програмі, треба перебувати на квартирному обліку, не мати власного житла. Якщо воно є, то площа не повинна перевищувати 13,65 "квадратів" на людину. Зареєструватися можна безпосередньо у Фонді, але тоді мають бути присутні всі повнолітні члени родини. Надати паспорти, ідентифікаційні коди, свідоцтва про народження дітей. Також можна зареєструватися через Інтернет.

Читайте також: 

"Людина подає заявку і стає на чергу. Має зібрати на рахунку кошти у розмірі 70 відсотків вартості житла. Якщо це переселенець чи учасник АТО, то половину вартості. Держава гасить другу частину кредиту і житло переходить у власність родини", - каже Людмила Гаврилюк, фахівець відділу кредитування Фонду молодіжного будівництва.

Тетяна Кононова з Донецька придбала квартиру за програмою "Доступне житло".

"Одразу після переїзду з Донецька до Києва зібрала документи, стала в чергу. Наша родина була 523-ю. Квартиру отримали торік у грудні. Чекали більше 2 років. Це житло в новобудові. Нам повезло, бо продали квартиру в Донецьку і мали частину коштів. Половину вартості оплатила держава. Змогли претендувати на двокімнатну квартиру площею 50 "квадратів". Там зараз голі стіни, потрібно ставити ванну, унітаз. Хочемо швидше перебратися, щоб не платити за оренду", - говорить Тетяна.

Які ще програми пільгового кредитування житла фінансує держава?

1. Комплексна регіональна програма.

Вона фінансує купівлю житла для чотирьох категорій:

1) Одинокі молоді громадяни і молоді сім'ї віком до 35 років,

2) учасники АТО,

3) науково-педагогічні та педагогічні працівники

4) держслужбовці, працівники бюджетної сфери.

Для останніх трьох категорій немає обмежень по віку. По цій програмі кредит на житло надається під 7% річних. Якщо є одна дитина - 3% річних. Якщо двоє і більше, кредит безвідсотковий.

"Великий плюс цієї програми, що немає обмеження по віку. Але тут діє обмеження по максимальному розміру кредиту. Зараз це 500 тисяч гривень для обласного центру і 400 тисяч для райцентрів та інших населених пунктів. Усе залежить від фінансування. Бо це кошти з обласних бюджетів, а не державного", - зазначає Людмила Гаврилюк із Фонду молодіжного будівництва

Для держслужбовців пільга іде не на дітей, а на стаж. Він має бути не менше 5 років. Якщо до 10 років стажу, то можна отримати кредит під 7% річних , від 10 до 20 – 3%. Більше 20 років – безвідсотковий.

2. Програма "Кредит зі статутного капіталу Фонду".

По ній діє обмеження — можуть брати участь громадяни віком до 35 років включно. Відсотки по кредиту залежать від облікової ставки Нацбанку. На сьогодні це 11% річних. Також по цій програмі має бути висока платоспроможність.

"Тут найменша черга. Першочергово право мають учасники АТО, переселенці, інваліди. Житло на вторинному ринку не повинно бути старшим 45 років. На первинному, купувати дозволено лише у тих забудовників, з якими Фонд підписав контракт про співпрацю", - додає Гаврилюк.

Чи ефективні державні програми кредитування житла?

Торік на програми доступного житла в Україні витратили 1,5 млрд грн. З них: 538,3 млн грн - кошти держбюджету, 252,2 млн - місцевих бюджетів, 67,4 млн - гроші Фонду сприяння молодіжному житловому будівництву, 589,2 млн - кошти громадян.

Віцепрезидент Асоціації професійних управителів нерухомим майном Анатолій Топал вважає, що основна проблема державних програм — недостатнє фінансування.

"В Україні програм кредитування житла достатньо. Держмолодьжитло хоч щось намагається робити. Але до рівня 2007-2008 років ще далеко. Програми фінансуються на рівні 0,1 відсотка від потреби. Якби грошей виділяли хоча б стільки, як на обслуговування Верховної Ради і Кабміну, то було б нормально", - говорить Анатолій Топал.

На думку експерта, до пільгових категорій треба додати обдаровану молодь.

"Тобто людей, які приносять користь державі. Зокрема, молодих вчених. Це б мотивувало їх не виїжджати за кордон. Вимоги до кандидатів теж занадто високі й прискіпливі", - каже він.

"Перш ніж взяти кредит, треба зібрати дуже багато паперів. Для багатьох це проблематично. За вимогою НБУ, банк повинен проаналізувати, як зміниться заробітна плата людини на весь період кредитування. А це зробити дуже складно. Люди часто працюють напівлегально. На етапі перевірки виникає маса нюансів. Іноді простіше відмовитись від кредиту, ніж взяти. Ті програми, які діють зараз не ефективні. Українці щороку потребують більше мільйона квартир", - додає економіст Олександр Охріменко.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити