image
 |  16 5 Квітня 2023 | 19:02

Як працює тепла підлога: принцип роботи, види, переваги*

Прохолодна підлога — це питання, з яким можна зіткнутися в будинках навіть з непоганим опаленням. Це пояснюється фізикою: тепле повітря від опалювальних приладів завжди направляється вгору, а холодне — униз. Однак цю проблему було вирішено понад 2 тисяч років тому — в Давньому Римі «тепла підлога» була обладнана в громадських лазнях: крізь простір під кам'яною підлогою проходило гаряче повітря з печі або каміна. В статті нижче ми розповімо, як працює тепла підлога сьогодні та розглянемо особливості використання найпопулярніших систем.

Що таке «тепла підлога» та де її використовують?

Тепла підлога — це сучасне опалення, яке забезпечує комфорт шляхом нагріву підлогового покриття може використовуватись як основне чи додаткове джерело тепла в холодні місяці року. Електричні системи складаються зі схеми нагрівальних матів або кабелів, розміщених під підлоговим покриттям, а водяні — використовують схему гнучких труб, крізь які циркулює гаряча вода. Монтаж теплої підлоги можна зробити у будь-яких типах будівель, зокрема у житлових, офісних, громадських чи виробничих приміщеннях. Її можна експлуатувати в різних функціональних зонах: кухні, ванній, спальні, передпокою тощо. 

Різновиди теплої підлоги

Водяна система дуже популярна, але одночасно — це складніший варіант підлогового опалення. Облаштувати таку теплу підлогу самостійно буде проблематично, тому монтаж краще доручити команді кліматичної компанії. В цілому, водяна тепла підлога — це замкнутий контур із труб, прокладених під покриттям для підлоги. Система разом із радіаторами (якщо це передбачено) підключається до котла, бойлера чи, наприклад, теплонасоса та працює, проганяючи трубками гарячу воду.

Електрична тепла підлога працює шляхом перетворення електроенергії на тепло. Може бути двох типів: кабельною чи інфрачервоною.

Кабельна система складається з сітки, на поверхні якої кріпиться нагрівальний кабель, що може бути резистивним або саморегульованим. Перший варіант просто нагрівається та підтримує задану температуру, а другий — обладнаний датчиком, що зменшує споживання енергії, коли кабель сягає певного нагріву. Вартість закупки та монтажу кабельної підлоги менша, ніж у водяних систем, але експлуатація відбувається шляхом високого споживання енергії.

Інфрачервона плівкова тепла підлога передбачає укладання матеріалу під стяжку та плитку (чи інше покриття). Складається з тонкої вуглецевої або біметалевої плівки, вкритої полімерною оболонкою. При подачі напруги обладнання починає випромінювати в інфрачервоному спектрі. Інфрачервона плівка коштує дорожче, ніж кабельний мат, але така система економніше використовує електроенергію, особливо якщо встановити датчики терморегуляції. 

Основні переваги теплої підлоги

Тепла підлога — це ціла низка плюсів, що роблять її ідеальним способом створення комфортного мікроклімату в приміщенні, особливо для маленьких дітей і літніх людей. 

  1. Забезпечує рівномірне та комфортне розподілення тепла в приміщенні без холодних зон, наприклад, біля стін або вікон.

  2. Не займає додаткового простору в кімнаті, що виключає опіки та дозволяє вам вільно розміщувати меблі та інші деталі інтер'єру.

  3. Не спалює кисень та пил, не виділяє запахів, м'яко нагріває і не висушує повітря. 

  4. Система працює абсолютно безшумно, що дозволяє спати чи працювати, не відволікаючись на дратуючи звуки.

  5. Монтаж якісної теплої підлоги забезпечить довговічність та надійність опалювальної системи у вашій оселі. 

тепла підлога

Міфи про теплу підлогу

Міф 1: Покупка теплої підлоги — це невиправдано дорого

Якщо ви теж так вважаєте, оновіть дані, бо ця проблема була вирішена 10 років тому, завдяки конкуренції та технологічному прогресу. Зараз електричну систему може дозволити собі практично кожен. Ціна складає близько 50$ за 1 кв.м.

Міф 2: Великий ризик ураження електричним струмом

В сучасних системах близько 20% складників — це обладнання та датчики для забезпечення вашої повної безпеки. Крім того, прилади надійних виробників у 100% випадків проходять контроль якості, сертифікацію та технологічні випробування на працездатність в різних експлуатаційних умовах.

Міф 3: Шкідливе електромагнітне випромінювання.

Сучасні термічні кабелі мають захисні екранування, які утримують електромагнітні хвилі під підлоговим покриттям. Таким чином, рівень випромінювання менше допустимої величини у 100+ разів.

Робимо висновок: теплі підлоги — це безпечна, ефективна і комфортна система опалення, якщо купувати обладнання перевірених брендів.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити