image
 |  4 3 Квітня 2018 | 17:00

Як розмалювати великодні писанки: значення візерунків і символів

Наближається найбільше свято року для християн - Світле Христове Воскресіння.
Про це 03 квітня 2018 року повідомляє сайт «Українські Новини».
Незмінні звичаї підготовки до свята - випікання пасок і розмальовування писанок. Від наших предків до нас прийшло багато різних символів і візерунків, якими розписували яйця напередодні Великодня, кожен з них має особливе значення. Українські Новини розкажуть про те, що означають символи і візерунки великодніх писанок.
Найчастіше при розмальовуванні писанку лініями ділили на певну кількість частин, оскільки наші предки вважали числа священними. Якщо писанку ділили на дві частини - намагалися передати уявлення про два світи. Коли ділили яйце на три частини - позначали три небесних сфери, а на чотири - сторони світу. А деякі вважали, що шестикутна зірка позначала шість сторін світу.
Варто відзначити, що існував розподіл на 40 частин, кожна з них позначала будь-який вид людської діяльності, явище природи. Християни трактують цей поділ як 40 днів Великого посту.
Фото: abоut-ukraine.comНайцікавіше в писанках - орнамент, який може висловити повністю те, що хотів сказати їх творець. Існує багато різних орнаментів, проте є традиційні, якими розмальовують найчастіше.
Найпоширеніший орнамент - сонце. З давніх-давен люди вважали сонце «Божим оком», воно символізувало правду, знання, справедливість і перемогу над злом. Крім того, сонячне світло символізує єдність, упорядкованість світу, ясне і тверезе бачення, правосуддя.
Фото: artprize.orgСонце зображується на писанках по-різному, спеціальними знаками: у вигляді кола, хреста, свастики і багатьох інших символів.
Також окрему увагу заслуговує хрест, який часто позначає сонце. Однак хрест є ще й символом вогню, душі. Крім того, хрест позначає перетин двох ліній під назвами «час» і «вічність», волі людської з волею Божою. Християни сприймають хрест як відкуп від гріха і смерті.
Намальований на писанці хрест може означати як чотири сторони світу, так і чотири пори року.
Фото: forum.violity.comЯкщо побувати на Великдень на Закарпатті, часто можна побачити на писанках восьмираменну зірку, яка є одним із символів сонця. В українських фольклорних творах зірка часто символізує дівчину, а Місяць - парубка. У народі вважається, що подарована писанка з восьмираменною зіркою означає освідчення в любові.
Фото: allatrаvesti.comКористується популярністю і квітковий орнамент, який пов'язаний з дітьми. Дуже часто жінки, які довгий час не можуть завагітніти, розмальовують писанки квітковим орнаментом і дарують їх дітям. Однак через особливу популярність квітковий орнамент використовують просто як символ надії.
Фото: vladimir.dp.uaНаступний орнамент - гілочка сосни - неймовірно витончений і складний візерунок, який також часто можна побачити на писанках в Закарпатті. Гілки, листя і зелені дерева в цілому є найдавнішим символом життя, здоров'я, вічної молодості.
Фото: livemaster.ruОскільки птах є втіленням і земного, і небесного, його також часто зображують на писанках. Символізує птах людську душу, яка прилітає до немовляти і відлітає, коли людина відходить в інший світ.
Фото: maister-klas.org.ua

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити