image
 |  67 30 Листопада 2022 | 15:32

Як спорт впливає репродуктивне здоров'я чоловіків?

Спорт завжди вважався корисним заняттям. Однак чимало фахівців впевнені, що професійний спорт може негативно впливати на репродуктивне чоловіче здоров'я. Але, звісно, це означає, що треба повністю обмежити свою фізичну активність.

Чому розвивається чоловіча безплідність?

На сьогоднішній день реалії такі, що понад 10% чоловіків репродуктивного віку мають проблеми із зачаттям. А що найнеприємніше, ця цифра нестабільна і продовжує неухильно зростати. Одну певну причину такого стану назвати практично неможливо. На якість сперми впливає безліч факторів, одним із яких є незбалансована фізична активність. До проблеми призводить або її нестача, або надмірність.

Фахівці ВООЗ впевнено заявляють, що помірні заняття спортом корисні для чоловічого статевого здоров'я. Понад те, регулярні фізичні вправи як підтримують нормальну роботу організму, а й знижують ймовірність розвитку різних хвороб, включаючи статеві. Але тут є нюанс – якщо перевищити інтенсивність тренувань можна зіткнутися з неприємностями. Найчастіше надмірне фізичне навантаження б'є саме по статевій сфері, погано відбиваючись на якості насіннєвої рідини, що виробляється.

Як зберегти чоловіче здоров'я?

Щоб проблеми чоловічої безплідності оминули, одного спорту недостатньо. Важливо докладати певних зусиль і дотримуватися важливих правил, від яких безпосередньо залежить фертильність чоловіка. В ідеалі варто відмовитись від усіх шкідливих звичок або хоча б знизити кількість алкоголю та цигарок.

Здорове харчування

Незалежно від того, чи займається чоловік спортом, необхідно стежити за якістю споживаної їжі. Щоденний раціон має бути збалансованим та наповненим вітамінами. Обов'язково потрібно вживати достатньо білків, вуглеводів і жирів. Також не слід обмежувати себе в рідині – чистої води бажано випивати щонайменше 1,5 л на день. Щоб підвищити фертильність або позбутися проблем з ерекцією, слід наголосити на наступних продуктах:

• курячі або перепелині яйця;

• червона риба та інші морепродукти;

• нежирне червоне м'ясо;

• сир, молоко, сметана;

• зелень – петрушка, шпинат, салат;

• оливкова та лляна олія;

• сирі горіхи;

• свіжі фрукти та овочі;

• гострі спеції.

Щоб тестостерон вироблявся в оптимальній кількості, потрібно включити до раціону продукти з високим вмістом цинку: яловичу печінку, рибу, молоду баранину. Також не слід переїдати. Це особливо важливо, якщо фізичної активності мало, оскільки може розпочатися набір зайвої ваги. А ожиріння не лише погіршує статеву функцію, а й знижує шанси чоловіка стати батьком.

Регулярна фізична активність

Для зміцнення чоловічого здоров'я необхідно надавати час спорту. Це не повинні бути виснажливими тренуваннями, після яких доводиться довго відновлюватися. Достатньо виконувати нескладні вправи, що приносять фізичне та психологічне задоволення. Регулярні заняття спортом покращують кровообіг як у всьому організмі, так і в органах малого тазу. І це значно зменшує ризик розвитку простатиту.

Особливо корисно чоловікам їздити велосипедом і займатися верховою їздою на коні. У цьому випадку відбувається активне та ритмічне скорочення м'язів тазу, що забезпечує масажний ефект та підвищує якість роботи передміхурової залози. Також варто включити вправи кардіо-навантаження, щоб зміцнити чоловічий організм загалом.

Якісне статеве життя

Не можна недооцінювати регулярність сексу і оргазмів, що досягаються. Здорове харчування та спорт підвищують рівень тестостерону у крові, а якісний секс доповнює картину, створюючи потрібну гармонію. У середньому фахівці рекомендують кохатися не рідше 2 разів на тиждень. Звісно, за бажання можна робити це частіше – користі буде ще більше. Повноцінний інтимний контакт з еякуляцією у фіналі – це чудова профілактика статевих проблем та застійних явищ.

Хороший секс – це чудово, але не всі мають можливість регулярно радувати себе близькістю з жінкою. Якщо постійної партнерки поки немає, на допомогу прийдуть зручні секс-іграшки, що збуджують. Важливо використовувати інтимні аксесуари високої якості, а для цього купувати їх потрібно тільки в надійних секс-шопах. Щоб задовольнити себе сексуально, чоловік може використати:

• мастурбатор (оральний, вагінальний, анальний);

• секс-ляльку;

• масажер простати.

До речі, анальний масажер простати включає відразу два плюси. Перший – можливість відчути масу яскравих відчуттів і досягти потужного оргазму. Другий – зниження ймовірності розвитку хвороб передміхурової залози. Але, безумовно, у будь-якому випадку необхідно хоча б раз на рік відвідувати уролога чи андролога. Своєчасне виявлення проблем у статевій сфері підвищує ймовірність швидкого та безболісного лікування.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити