image
 |  4 1 Січня 2019 | 20:43

Як стимулюватимуть вчителів до проходження сертифікації

Вчителі початкових класів пройдуть сертифікацію у 2019 році. Це новий метод для оцінювання знань освітян. Визначатимуть кваліфікаційний рівень вчителя.

"Мета цього нововведення благородна. Простимулювати кращих вчителів, які в умовах бюрократичної традиційної процедури атестації, лишаються на узбіччі", - каже Gazeta.ua керівник Центру тестових технологій і моніторингу якості освіти Віктор Громовий.

Право на проходження сертифікації матимуть педагогічні працівники, які працюють не менше трьох років у закладах освіти і забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти або здійснюють викладацьку діяльність і мають педагогічне навантаження.

Щоб здати сертифікацію, вчитель має виконати три обов'язкові умови. Перша - скласти тести зовнішнього незалежного оцінювання. Друге - створити електронне портфоліо. Зняти відеоурок чи фрагменти уроків на 15-30 хв. Третє - продемонструвати свої здобутки експертам.

У разі успішного проходження сертифікації, вчитель щомісячно отримуватиме до зарплати надбавку 20 відсотків від окладу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американці вийшли з ЮНЕСКО

"Окрім цієї надбавки можуть бути інші стимули. Вони пов'язані із можливістю вільної творчої самореалізації чи стимулювання вільним часом, але в проекті наказу їх поки що не окреслено. Тому важко сказати, яку користь принесе цей проект. Документ, який запропонували не дає підстав для оптимізму. Навіть Громадська рада при Міністерстві освіти і науки України рекомендувала зняти з розгляду і суттєво доопрацювати проект наказу МОН "Про затвердження Положення про сертифікацію педагогічних працівників", бо він не відповідає духу та філософії Закону "Про освіту", - розповідає експерт.

Сертифікація добровільна. Якщо вчитель вирішить її не проходити, його зарплатня не зміниться.

"Якщо мета сертифікації простимулювати кращих вчителів вагомою доплатою, треба зробити процедуру сертифікації максимально простою і приємною. Адже у випадку створення нового паперового божевілля, тепер уже приправленого необхідністю знімати показове відео уроку, вчителі тих грошей не захочуть. Бо зараз гарний вчитель, має на репетиторстві в 10 разів більше, аніж ті обіцяні 20 відсотків доплати просертифікованим", - додає керівник Центру.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити