image
 |  11 24 Грудня 2022 | 12:22

Як століття тому святкували обжинки на Волині

Обжинки у Володимирі у 1929 році святкували на кожному полі. 

Про те як це було йдеться у дописі ДІКЗ "Стародавній Володимир".

Здавна в багатьох народів існує традиція святкувати обжинки! У нас - вона дуже давня, адже ще наші прабатьки слов'яни святкували це свято. І так з покоління в покоління - ця традиція дійшла до нашого часу.

На світлині 1929 року зображений староста володимирського повіту Wacław Drojanowski. Він стоїть під вінком. Молодий, високий чоловік з вусами у костюмі. Найцікавіше, що після Володимира - пан Вацлав був Prezydent miasta Lwowa.

Але повернемося до обжинків. Завершення збору врожаю отримало в народі назву обжинки. Обжинки святкували окремо на кожному лані після завершення праці на ньому. Дожавши до кінця поля, женці залишали на ньому жмут невижатих колосків, який зав'язували у формі кози, зайця, кота, лисиці тощо і називали «бородою» чи «козячою бородою». Колосся заламували до землі, зерно з нього вилущували на лан, клали хлібину, ставили воду і приказували:

Оце тобі, «борода», Хліб, сіль і вода!.. Роди, Боже, на всякого долю: бідного і багатого!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якою була різдвяна ялинка на Волині 100 років тому (РЕТРО-ФОТО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити