image
 |  7 16 Квітня 2023 | 13:23

Як святкують Великдень у різних країнах Європи?

Фарбування яєць, паски, теплі зустрічі з родиною. Великодні свята — чудові та затишні часи у будь-якій країні. Але традиції відрізняються: варто з ними познайомитися, щоб зробити цей особливий час ще приємнішим. То як святкують Великдень за кордоном? Чи сильно звички відрізняються від українських? Як зустріти Пасху в новому домі? Читайте у статті нижче.

Про це пише Europa.jobs. 

Як святкують Великдень за кордоном? – Великодні традиції в Польщі

Перед святами дома та вулиці традиційно прикрашають яйцями, зайчиками та гілочками верби. Поляки бережуть релігійні традиції — у суботу майже кожна родина йде до костелу, аби освятити кошики зі смаколиками. Цікаво, що продуктів обов’язково має бути більше семи. Та їсти все це можна буде лише у неділю.

Ввечері в суботу в костелах розпалюють «Світло Христове», від якого кожен зможе запалити свою свічку. Вночі перед Великоднем до дітей приходить Великодній зайчик, що розкладає яйця та солодощі по схованках, зранку все це можна буде знайти і з’їсти. Святкування Великодня в Польщі проходить в колі рідних та друзів у святковому застіллі.

Інша цікава традиція, яку наразі можна рідко зустріти, але ж вона варта уваги — «похорон оселедця». Це урочисте закопування оселедця чи журека, що за час посту зазвичай набридають полякам доволі сильно.

Śmigus Dyngus — будьте уважні в понеділок. Адже саме у цей день маєте всі шанси промокнути до нитки. Існує традиція обливатися водою на другий день Великодня. Запасайтеся водяними пістолетами.

Великдень у Німеччині – Великодні традиції в Німеччині

Перше, що може здивувати українців під час свят у Німеччині – це відсутність суворого посту у Страсну п’ятницю. У Великодню суботу перед церквами розпалюють вогнища, а потім духовенство благословляє вогонь. Це набагато більш популярний звичай, ніж освячення їжі.

Є й схожі традиції: тут також існують «яєчні бійки», коли суперники стукаються крашанками одне об одну — перемагає той, чия шкарлупка тріснула останньою. Ще одна цікава гра, особливо для дітей, — пошук солодощів, які заховав у саду чи будинку великодній заєць. Цей звичай стає все більш популярним і в інших країнах. Впевнені, скоро він набуде розповсюдження й в Україні.

Великодній понеділок — це час відвідувати рідних і друзів. Німці теж фарбують яйця, але це не така популярна традиція, як у нас: частіше готують великодній букет, який складається із зелених гілочок, прикрашених яєчною шкаралупою.

Ostermärsche — це марші миру з нагоди Великодня, організовані з 1960-х років у Німеччині. Вони приходять з Англії і є щорічними акціями за мир. Учасники вимагають, серед іншого, посилення позицій ООН, ліквідація зброї масового знищення і навіть відмови від ядерної енергетики.

Великдень за кордоном – Великодні традиції в Нідерландах

Для більшості голландців Великдень — це перш за все можливість провести час із родиною та взяти участь у традиційних веселощах та іграх. У святковий сезон всі будинки прикрашають красивими квітковими вінками, складеними переважно з тюльпанів, гіацинтів та нарцисів.

Популярні також гілочки з підвісками в гронах у формі зайчиків, яєць і ягнят. Цікава звичка, улюблена дітьми, — шукати шоколадні яйця, заховані в саду. Як і в Німеччині, на Великодньому сніданку в Нідерландах також присутні яйця.

Варто згадати, що вже понад 30 років голландці доставляють до Риму тисячі тюльпанів, якими прикрашають собор Святого Петра. Важливо, що в Нідерландах понеділок — не святковий.

Великдень в Данії – Великодні традиції в Данії

Під час Великодня датчани прикрашають свої будинки жовто-зеленим кольором. Часто зустрічаються рослинні орнаменти з нарцисів та різнокольорових писанок.

Цікавою традицією є написання великодніх листів – діти пишуть короткі віршики рідним чи друзям та не підписують їх. Одержувачі мають вгадати, від кого лист. Кожен лист підписується кількістю крапок, що дорівнює кількості листів від імені відправника.

Під час свят родичі дарують один одному яйця – сьогодні вони зазвичай шоколадні, хоча крашанки все ще є дуже важливим символом датської Пасхи. Важливим моментом свят є спільне застілля, в якому беруть участь рідні та друзі. Потім подають оселедець та іншу рибу, яйця, м’ясо та сир, а стіл прикрашають нарцисами.

Великдень в Іспанії – Великодні традиції в Іспанії

Це свято – унікальне для іспанців, і його святкування — радість для багатьох людей у ​​всьому світі. Його відмічають у будинках і церквах, а також на вулицях міст і сіл. Відбуваються численні ходи, в яких бере участь більшість жителів. Процесії надзвичайно колоритні – учасники з цієї нагоди креативно перевдягаються. Проте вони не без серйозності й роздумів через послання Великодня.

Під час Страсного тижня іспанці також зустрічаються на багатьох інших заходах, наприклад, разом грають на барабанах (в Арагоні) або спостерігають, як мученики самобичуються (у Ла-Роха).

Найпопулярнішими різдвяними стравами є torrijas (солодка хлібна страва), тріска в помідорах і шпинат з нутом. Однією з найважливіших традицій цих свят є пасхальна мавпа, тобто дріжджове тісто з яйцем всередині – його найчастіше дарують дітям.

Cofradías — члени братств, одягнені в характерні костюми відповідних кольорів, є головною визначною пам’яткою помпезних пасхальних процесій в Іспанії. Радість, що супроводжує цю подію, також виражається в танцях. Іспанці святкують скрізь: і в церквах, і на вулицях великих міст.

Великдень в Італії

Великдень – це час, який італійці найчастіше проводять з друзями та на лоні природи. Популярними є пікніки чи одноденні поїздки на море. Для багатьох Великдень стає короткою відпусткою.

Звичними стравами цього періоду є яйця та баранина. У деяких регіонах діти грають у Punta e Cul, гру, схожу на вищезгадану бійку яєць, або шукають яйця в копиці сіна. Великдень в Італії вже не такий релігійний — це скоріше час відпочинку в компанії близьких людей.

Colomba — голуб по-італійськи, а також назва традиційного пирога, який італійці купують або печуть самі з нагоди Великодня. Це пухнастий пиріг, начинений сухофруктами, мигдалем і шоколадом у формі голуба. Традиція цієї випічки сягає 6 століття!

Chasse aux œufs — традиційне бельгійське полювання на яйця. Ця гра в першу чергу розрахована на найменших. Але хто сказав, що дорослі не можуть грати? Завдання учасників — знайти шоколадні яйця, заховані в траві, кущах чи деревах. Усі виловлені солодощі можна взяти з собою додому.

Hot Cross Buns — невеликі булочки зі спеціями, найчастіше з начинкою зі смородини або родзинок. Зверху їх обов’язково прикрашає хресний знак – так велить традиція! Це булочки, які випікають в англосаксонських країнах, зокрема у Великобританії, Ірландії та Австралії. Їх їдять у Страсну п’ятницю.

Påskkäringar — «Великодні відьми», у яких одягаються дівчата зі Скандинавії у Великодню суботу. Вони малюють обличчя, беруть віники і ходять від хати до хати, просять солодощів і крашанок. Декоративних відьом перед Великоднем можна купити чи не в кожному магазині!

Egg Rolling — гонки на катання яєць, які проводяться на півночі Великобританії. Якомога швидше яйце котиться з гірки, намагаючись не порушити шкаралупи. Той, чиє яйце зупиниться найдалі — перемагає! Ця традиція поширилася і за океаном — таку вечірку щороку влаштовує американська президентська пара на галявині Білого дому.

Påskkris — березові гілочки, прикрашені різнокольоровим перцем або пір’ям. Їх можна купити в готовому вигляді в шведських квіткових магазинах чи на ринках або прикрасити самостійно. Гілочки пов’язані з вірою в людську силу пришвидшити настання весни.

Pomlazki — коси з вербових гілочок, якими молоді чехи під час Великодня удавано б’ють дівчат, які їм подобаються. Шанувальників спочатку обливають водою, а потім тікають від pomlazki.

Великодні традиції та звичаї в Європі, безумовно, цікаві та варті того, щоб їх пізнати. Однак пам’ятайте, що Великдень – це особлива мить, яку ми можемо із задоволенням провести в затишному колі друзів та близьких. Приділити увагу найважливішим людям, навіть якщо нас розділяють кілометри. Тому нехай прийдешній Великдень стане для вас часом спокою та відпочинку.

Бажаємо вам приємних моментів, щоб після святкових вихідних з новими силами повернутися до роботи.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити