image
 |  4 21 Квітня 2023 | 15:17

Як святкували Проводи на Волині у 50-80-х роках минулого століття (ФОТО)

Застілля на могила у 1950-1980-ті роки на Волині було ще звичним явищем.

Про це пише Юрій Велинець в групі Історія Нововолинської громади, - передає ВолиньUA.

У фотоальбомах мешканців сіл Гряди, Тишковичі, Низкиничі, Кропивщина особливе значення мають фотографії Проводів у цих селах. Це зумовлено особливістю цього свята, адже в цей час на могилах предків збиралися усі їх нащадки. Враховуючи, що уся рідня могла зрідка збиратися колективно, то свято Проводів ставало такою можливістю. Звісно таку подію старалися відобразити й на фотографії.

Приблизно в 1990-х роках віджила традиція застілля в час Провід на могилах. Раніше вона вважалося нормою (свідченням цього є безліч фотоматеріалів). Причинами таких традиційних змін слугували: заборона радянською владою проводити сакральні дійства на кладовищах, зловживання алкоголем, і як наслідок осквернення могил, а також сприйняття церквою цього явища, як пережитком язичництва. Нині на кладовищах відбуваються лише поминальні богослужіння, а процес святкування проходить у кожного вдома.

На фотографіях ви можете побачити святкування Провід у селах Гряди, Тишковичі, Низкиничі, Кропивщина. Їх хронологія - 1950-1980-ті рр. Фото віднайдені у фотоальбомах мешканців вище згаданих сіл.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали унікальне фото, як воїни УПА святкували Великдень

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити