image
 |  0 23 Травня 2020 | 10:26

Як у сезон кліщів не підчепити енцефаліт і хворобу Лайма

Кліщі дуже небезпечні навесні і влітку. Адже вони переносять хворобу Лайма та енцефаліт.

Щоб захиститися від кліщів, потрібно надягати на відпочинок у лісі або парку максимально закритий одяг. Обирайте для одягу світлі речі. На їх фоні буде легше помітити кліща. Одяг після прогулянки виперіть, а речі уважно огляньте. Користуйтеся засобами захисту від кліщів у формі аерозолю або мазі, пише РБК-Україна.

Якщо вас укусив кліщ, зверніть увагу на такі ознаки як підвищення температури, біль у тілі, втома, характерне почервоніння, яке нагадує стрілецьку мішень.

Якщо після відпочинку на природі все ж принесли на собі кліща і своєчасно не помітили, то зверніться в найближчий травмпункт. Там кліща видалять, оброблять місце укусу і нададуть рекомендації щодо подальшого спостереження. Якщо немає такої можливості, спробуйте витягнути кліща самостійно. Для цього потрібно повільно тягнути його, розхитуючи його пальцями, обгорнутими марлевою серветкою. Коли кліщ видалений, змастіть місце антисептичним розчином. Якщо частина кліща залишилася всередині, видаліть її голкою, обробленою антисептиком.

Кліщовий енцефаліт часто починається гостро, з ознобу і підвищення температури тіла до 38-40°С. Лихоманка триває від 2 до 10 днів. З'являються загальне нездужання, різкий головний біль, нудота і блювота, розбитість, стомлюваність, порушення сну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Польщі жорстко висміяли російськомовних заробітчан з України

Перша стадія розвитку хвороби Лайма (від 3 до 30 днів): набряклість і почервоніння в місці укусу, висипання на шкірі, підвищення температури тіла, головний біль, біль у суглобах і м'язах, швидка стомлюваність, ломота в тілі, озноб.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити