image
 |  2209 30 Листопада 2023 | 08:28

Як у Володимирі прибирали сніг під час Першої світової війни (РЕТРО-ФОТО)

Державний історико-культурний заповідник "Стародавній Володимир" опублікував стару світлину на якій зображений двірник, що прибирає вулиці Володимира під час Першої світової війни.

Дуже промовисте і актуальне фото. Нам не відомо, хто цей чоловік, але очевидно, що він був двірником.

Світлина зроблена в 1917 році, під час Першої світової війни. Позаду ми бачимо Успенський собор. Отже чоловік стоїть на вулиці Соборній (тоді вона носила назву Катедральна).

Сьогодні 29 листопада 2023 року і у нас дуже сніжно і ми так само спостерігаємо двірників на вулицях міста, які активно чистять сніг.

Поговоримо трішки про одяг. На чоловікові ми бачимо досить подертий, зношений верхній одяг. Нічого дивного, адже війна і місто дуже потерпіло під час військових дій.

Чоловік одягнений у традиційну свиту. Свита - це верхній чоловічий і жіночий одяг. Шили її з сукна і вона вважається найдавнішим верхнім одягом в Україні. В залежності від регіону - вона мала похідні: опанча, кобеняк, кирея, манта, черкеска.

Вважається, що свита має чотири типи пошиття: пряма, без складок на боках і спині (як у нашого чоловіка на фото), з клинами по боках, з прохідкою (площина без складок) та чотирма складками по обидва боки від прохідки і без прохідки (спинка в стані відрізна).

Свити бувають і святкові: вишиті, оброблені шнурками, кольоровий сукном.

На голові у чоловіка кепка (каптуз). Картузи набрали великої популярності в ХІХ та ХХ ст. Власне модою на кепки світ завдячує британцям. З часом кепка стала буденністю і її носили майже всі верстви населення.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити