image
 |  2 19 Жовтня 2021 | 15:22

Як українці зруйнували СРСР (ВІДЕО)

За 30 років після відновлення Незалежності Україною, було чимало спроб оцінити події 1991 року. Як і ті, що було до та після проголошення Акту проголошення Незалежності 24 серпня та референдуму 1 грудня 1991 року, на якому абсолютна більшість українців дали зрозуміти, що більше не хочуть жити в «тюрмі народів».

За цей час відкрилося багато нових фактів і свідчень про ті події, які дозволяють більш цілісно усвідомити те, як українці доклалися до знищення СРСР. Багато політиків, які були учасниками подій, змогли говорити більш відверто. Було відкрито цілий пласт нових документів у архівах України, США та інших країн. Все це дало змогу українським історикам і документалістам запропонувати українцям книги та документальні фільми нової якості, які відкривають не знані раніше факти.

23 і 24 серпня цього року на суспільному телеканалі UA: ПЕРШИЙ відбулася телевізійна прем’єра документального серіалу «Колапс: як українці зруйнували імперію зла». Він став квінтесенцією того масиву нових даних, які опинилися в розпорядженні істориків. У ньому йдеться про роль України та українців у знищенні «імперії зла». Серіал отримав схвальні відгуки від ЗМІ та історичної спільноти. Під час телевізійного показу серіал подивилися понад 2 мільйони глядачів. Першу серію після публікації її на Youtube подивилися 200 тисяч.

Після прем’єри на телебаченні, серіал було опубліковано на Youtube й інтерес до нього досі зберігається. Зрештою, День Незалежності – не єдина важлива подія, 30-ту річницю якої ми відзначаємо цього року. Не менш важливим став референдум 1 грудня, про який серіал також розповідає.

Загалом кожен епізод має чітку тематику щодо явищ і ключових подій, про які розповідає.

Перша серія з назвою «День страху» розповідає про події 19 серпня 1991 року в Києві на тлі спроби перевороту ГКЧП у Москві.

Серія під назвою «Ніч гніву» розповідає про те, чи правдивий міф про те, що проголошення незалежності України і розпад СРСР були частиною плану спецслужб США. Чи дають розсекречені документи КДБ та ЦРУ чітку відповідь щодо того, чи справді США прагнули розпаду СРСР? Чому саме 20 серпня 1991 року був днем «Д» для ГКЧП? Як саме в цей день депутати Верховної Ради вперше підіймали питання проголошення незалежності України? Що відбувалося в Москві в ніч з 19 на 20 серпня? Відповіді на ці запитання глядачі отримають, переглянувши другу серію проєкту.

Третій епізод «Без ейфорії» оповідає про події 21 серпня 1991 року. Депутати з Народної ради вимагають скликання позачергової сесії Верховної Ради. Кравчук вагається. ГКЧП тікає у Шереметьєво і там їх заарештовують. Що зупинило штурм московського Білого дому? Чи був Горбачов причетним до заколоту? У Москві — емоційний пік серпневих подій, у Києві — події лише починають розгортатися.

Серія під назвою «Дефолт» розповідає про крах економіки СРСР та його реальні причини. Крах економіки СРСР стався вже в серпні 1991 року, під час путчу. Але знадобилося ще кілька місяців, щоб всі усвідомили цей факт. Це історія про «Бермудський трикутник» радянської економіки, у вершинах якого знаходилися три речі: нафта, зерно і танки. Що сталося з економікою «країни рад»? Коли та чому насправді відбувся економічний колапс СРСР — дивіться у четвертому епізоді документального серіалу Суспільного «Колапс. Як українці зруйнували імперію зла».

Епізод «Ефект доміно» розповідає про те, як події в різних республіках СРСР та країнах Варшавського блоку провокували схожі події в сусідніх країнах та республіках. Останні кілька років перед розпадом СРСР виглядали як ланцюгова реакція: події в одній країні соціалістичного табору підштовхували процеси у сусідів. Чи той «ефект доміно», який запустила польська «Солідарність», уплинув на події в Україні? Що пробудило українців? «Перебудова»? Чорнобиль? «РУХ»? «Червона Рута»? Чи якісь інші чинники призводять до того, що 23 серпня 1991 року Левко Лук’яненко та Леонтій Сандуляк пишуть проєкт Акту проголошення незалежності України — дивіться у п’ятому епізоді документального серіалу Суспільного «Колапс. Як українці зруйнували імперію зла».

Серія «Незалежність» детально розповідає про історичний день 24 серпня 1991 року. У ній глядачі дізнаються, що відбувалося за лаштунками історичного засідання Верховної Ради; як вдалося переконати комуністичну більшість Верховної Ради проголосувати за Акт проголошення незалежності України та хто зіграв ключову роль у пошуках компромісу.

Епізод «На межі ядерної катастрофи. Колапс на Різдво» розповідає про те, як на референдумі 1 грудня українці поклали край існуванню імперії зла, та про небезпеку для всього світу від розпаду держави з потужним ядерним арсеналом. Адже восени 1991 року московські газети писали, що Єльцин обговорював із військовими можливість ядерного бомбардування Києва.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити