image
 |  9 20 Листопада 2021 | 13:13

Як відкривали Луцький стадіон у 1933 році (ФОТО)

У відкритті Луцького стадіону в 1933 році взяв участь чемпіон Олімпійських ігор 1932 року Януш Кусочінський.

Фото тих подій можна зустріти в Польському архіві.

У Луцьку, 23-25 вересня 1933 року відкрили сучасний на ті часи футбольний стадіон, який міг приймати міжнародні змагання. Зараз цей стадіон називається «Авангард». Кошти на будівництво футбольного поля надходили з усього Волинського воєводства.

Відкриття стадіону у Луцьку стало справжнім святом, три дні у місті тривали урочисті змагання. З нагоди такої події для участі в забігах приїхав чемпіон Олімпійських ігор 1932 року Януш Кусочінський.

Польський олімпійський чемпіон 1932 року Януш Кусоцінський на Луцьку стадіоні у 1933 році.

Луцький стадіон будували протягом трьох років, на якому облаштували бігові доріжки 400 метрів із 6 смугами, поруч з нею – велосипедний тор довжиною 500 метрів, трибуна на 600 глядачів, дрібнокаліберний тир, майданчик для чеського гандболу, тенісні корти, тунель під трибуною для виходу спортсменів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали унікальні будинки на Волині 30-х років (РЕТРО-ФОТО)

      Відкриття стадіону у Луцьку. 1933 рік.

   «Раз, два, три», - підпис до фото. Луцьк 1933 рік. Бігуни на лінії старту. Серед спостерігачів видно спортсмена в чорному пальто Януша Кусоцінського. 

Довідково:

Януш Кусоцінський (Janusz Kusociński) олімпійський чемпіон з бігу на 10 000 м літніх Олімпійських ігор 1932 року, які проходили в Лос-Анджелесі, срібний медаліст першого чемпіонату Європи 1934 року (біг 5000 м).

Добровольцем взяв участь у вересневій кампанії, був двічі поранений і нагороджений орденом «Krzyz Walecznych». Вступив до руху опору як член підпільної розвідки. Був заарештований у березні 1940 року, нікого не видав і був розстріляний в Пальмірі під Варшавою разом з іншими відомими поляками (Мацеєм Ратаєм, Давидом Пшепюркою та іншими спортсменами, інтелігентами і політиками).

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити