image
 |  4 28 Березня 2019 | 16:30

Як виглядає «друге життя» луцьких тролейбусів (ФОТО)

Нині у Луцьку в справному стані знаходиться 46 тролейбусів: 44 із них виходять щодня на 12 маршрутів, а ще два знаходяться в резерві. Щодня цей транспорт обслуговує сотні пасажирів, але чи комфортні та безпечні ці перевезення?

Вчора, 27 березня, під час пленарного сесійного засідання Луцькради генеральний директор комунального підприємства «Луцьке підприємство електротранспорту» Володимир Пуц похвалився ремонтом тролейбусів.

Приніс депутатам фото-матеріали, щоб показати вигляд «рогатих» після капремонту.

Пробуксовка на місці

В ході виступу гендиректор «Луцького підприємства електротранспорту» Володимир Пуц не зумів пояснити депутатам змін, які вносять до статуту підприємства без допомоги юриста.

Зміни полягали в тому, що комунальне підприємство створює раду підприємства, до якої входить адміністрація «ЛПЕ» з можливостями представництва в судах.

Однак, щоб розрядити ситуацію, гендиректор Володимир Пуц вирішив перевести тему та похизувався одним із своїх досягнень, це капітальним ремонтом тролейбуса ЗіУ-682ВОА, які випускались у 80-тих роках минулого століття на території Росії.

Керівник роздав депутатам фото-докази ремонту «рогатих».

Друге життя «рогатих» за 600 тисяч

Нині капітальний ремонт такого рухомого складу вартує від 550-600 тисяч гривень, це приблизно 10% відсотків від вартості нового тролейбуса, але відповідні роботи над однією одиницею техніки проходить до двох місяців.

Так, як тролейбуси свого часу випускались на території Росії, тому доставки запчастин на КП неможливі, таким чином на підприємстві самотужки роблять деталі, або намагаються знайти заміни електричним деталям. Словом, є над чим потрудитися.

Як розповідає, головного інженера КП, Володимир Бабич на тролейбус встановлюють замість мотора-генератора статичним перетворювачем, який дозволяє в рік заощаджувати біля 11 тисяч кіловат/годин. Таким чином, уже на 5 тролейбусах проведено таку заміну.

Капітальний ремонт тролейбусів у Луцьку більш нагадує бюджетну реставрацію чи значний убогий тюніг, бо переважна більшість деталей відновлюють, реконструюють або власноруч виготовляють.

Звісно капітальний ремонт в Луцькому депо значно відрізняється від «тюнігу» колег зі Львова чи Чернігова. В тих містах, для обшивки тролейбусів використовують сучасні матеріали, встановлюють склопакети та GPS. Тільки не в Луцьку.

Як зазначають в «ЛПЕ», їх ремонт транспорту в два рази дешевший, від львівських чи чернігівських колег і не біда, що він проходить без залучення сучасних технологій та матеріалів.

До слова, капітальний ремонт тролейбусів «Шкода» у Рівному становить 700 тисяч гривень.  

Після отримання 30-ти нових тролейбусів, від капітального ремонту в депо не відмовляться

Вже цього року «Луцьке підприємство електротранспорту» може отримати від Європейського інвестиційного банку кредит на купівлю 30-ти нових одиниць техніки, однак від проведення капітального ремонту «рогатих» не відмовлятиметься.

Хоча на підприємстві мають розуміти, що головне у перевезенні пасажирів це безпека та комфортні умови, але під питанням чи можна буде все це отримати від по-новому відремонтованих тролейбусів, які вже давно відпрацювали свій ресурс. Не кажучи вже про економічну доцільність постійних реставраційних робіт.

Тому однозначно, що підсилить розвиток електротранспорту 30 новеньких тролейбусів, але перед адміністрацією «ЛПЕ» лишаються ряд завдань, які вже рік не можуть втілити в життя, зокрема реалізація проекту «Карта лучанина». Запровадження якої допомогло зменшити суму дотацій підприємства, адже за 2018 рік з бюджету міста на компенсацію пільгового перевезення пасажирів витратили біля 50 мільйонів гривень.

Значна сума, за яку можна було б придбати декілька нових одиниць техніки не беручи кредитів в Європейських банках, не витрачаючи по два місяці та по 500 тисяч на убогий ремонт зношених тролейбусів. Однак, відсутність бачення у луцької влади комплексного розвитку комунального транспорту - гальмує ці всі процеси та призводить до ще більшого занепаду тролейбусного автопарку.

Отож, нині лучанам доведеться користуватися відремонтованими, ще радянського виробництва транспортом, без залучення GPS моніторингу, а новенький транспорт лишиться мрією не тільки багатьох пасажирів, але і генерального директора «ЛПЕ» Володимира Пуца.

      

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити