image
 |  2 14 Січня 2020 | 10:54

Як виросте зарплата українців цього року?

Цього року заробітки українців зростуть. Мова не лише про мінімальну зарплату, яка збільшиться з 1 січня, а про заробітки загалом. Економісти прогнозують, що вже до весни зарплата виросте на 700-900 грн, або до 11600-11800 грн.

"Збільшення заробітків пов'язане з триваючою індексацією зарплат в корпоративному і держсекторі (щорічний перегляд соцстандартів) і необхідністю утримувати персонал на тлі відтоку кадрів за кордон", – говорить виданню "Сегодня" голова Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський.

Віце-президент з питань економічної політики в Українському союзі промисловців і підприємців (УСПП) Віктор Скаршевський також зазначив, що триваюча трудова міграція призводить до дефіциту робочої сили в Україні, і вимушеному збільшенню зарплат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Реформатори» з Мінкульту задекларували шалену новорічну зарплату

"Так як дане підвищення викликане не підвищенням продуктивності праці і створення високооплачуваних робочих місць, а дефіцитом робочої сили, темпи зростання зарплат будуть скорочуватися", – прогнозує Скаршевський. – Тим не менш, середня зарплата в березні 2020 р. може досягти 11500-11800 грн".

Керівник відділу аналітики ГК Forex Club Андрій Шевчишин навпаки, впевнений, що політика стримування трудових мігрантів шляхом підвищення їх окладів вже буде надавати невеликий вплив. А головний фактор зростання заробітків в 1 кварталі – щорічне підвищення мінімальної зарплати до 4723 грн у січні (+550 грн), яке тягне за собою збільшення всіх окладів у держсекторі.

Член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин зовсім не бачить причин для високих темпів зростання зарплат, так як продуктивність праці підвищується незначно.

"Середньомісячна зарплата на кінець першого кварталу не зміниться в порівнянні з листопадовою і складе близько 10400 грн. Причина в тому, що в січні заробітки зазвичай знижуються через велику кількість вихідних днів, це впливає на середню зарплату по кварталу. Потім зарплати знову підуть вгору, перевищивши в березні 11000 грн", – підрахував Пендзин.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити