image
 |  398 26 Вересня 2024 | 12:54

Як захистити ліси на території Луцької громади

25 вересня взяв участь у роботі тимчасової комісії Луцької міськради з питань самозаліснених територій. За попередніми даними, площа таких земель у нашій Луцькій громаді може становити понад 350 гектарів. Ці ділянки часто розташовані поблизу лісів. За багато років на них сформувалися повноцінні лісові ландшафти. Але правовий статус цих ділянок не визначений.

По суті, у міста зараз є два шляхи. Або віддати ці землі в управління місцевій філії ДП "Ліси України". Такий шлях рекомендує нам Волинська обласна державна адміністрація. Або ж взяти ці землі на комунальний баланс. І таким чином у Луцьку з'явиться категорія комунальних лісів.

Якщо буде підтриманий варіант передачі самозаліснених територій на комунальний баланс, то ними в подальшому управлятиме КП "Парки і сквери міста Луцька". У комунального підприємства вже є досвід з управління та нагляду за лісовими територіями. Мова про комунальний ліс у селі Кульчин Жидичинського старостинського округу площею близько 188 га. Особисто я не бачу підстав, чому цей приклад не можна масштабувати на інші ліси. Наявність комунальних лісів може стати додатковим фактором у збереженні природних ландшафтів та розвитку рекреаційного потенціалу нашого міста.

Водночас, я скептично ставлюся до ідеї передати самозаліснені ділянки на баланс місцевій філії ДП "Ліси України". Достатньо лише прочитати кілька журналістських розслідувань про те, який корупційний хаос панує в нашій лісовій галузі, щоб зрозуміти наскільки це погана ідея. На жаль, керівництво окремих місцевих лісгоспів більше дбає про власні заробітки, ніж про збереження лісів і природних багатств. Тому ліси масово вирубують, у заповідних територій забирають їх статус, у заказниках виростають маєтки, а лісові ділянки стають приватною власністю, куди не може потрапити звичайна людина.

Щоб переконатися в цій сумній реальності, не треба ходити далеко. Достатньо поглянути на те, що твориться з лісами Луцького району і з прилеглими до міста лісовими територіями. За таких умов комунальні ліси - кращий варіант врятувати нашу природу і зберегти її для лучан.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Луцької громади "забрали" приміщення, в якому розташований Луцький міський центр зайнятості

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити