image
 |  59 1 Жовтня 2023 | 21:59

Як жити після видалення жовчного міхура

Холецистектомія — поширена операція, яку проводять за неможливості іншими способами подолати жовчнокам'яну хворобу або тяжкий холецистит. У низці випадків видалення органу — це єдиний спосіб позбутися симптомів, що турбують пацієнта, проте це призводить до низки неприємних наслідків. Жовчний міхур у нормі виконує функції резервуара для жовчі, яка виробляється печінкою. Без нього її надходження в кишечник ніяк не контролюється, і це може спричиняти багато проблем. Так, надмірна кількість жовчі може проникати у шлунок та протоки підшлункової залози, викликаючи в них запалення. Це стосується і проток у печінковій тканині — саме тому лікарі часто в післяопераційному періоді призначають гепатопротектори (наприклад, Антраль), щоб уникнути її післяопераційного пошкодження. Однак після холецистектомії можна вести повноцінне активне життя, якщо виконувати всі рекомендації лікарів і повністю відмовитися від шкідливих звичок.

Медикаментозна підтримка

Насамперед успіх реабілітації залежить від призначення правильної терапії. Протягом року організм перебудовується під новий спосіб травлення, і єдиною метою прийому ліків стає запобігання розвитку ускладнень. Призначають:

1. Холеретики та холекінетики. Необхідні, щоб уникнути застою жовчі в печінкових протоках та забезпечити її низьку в'язкість. Це знижує ймовірність розвитку запалення.

2. Абсорбенти та обволікаючі препарати. Захищають слизову шлунка від впливу жовчних кислот, що випадково потрапили в нього.

3. Антациди. Зменшують ризик комплексного пошкодження слизової шлунка.

4. Спазмолітики. Необхідні, якщо є ризик розвитку спазму проток.

5. Гепатопротектори. Захищають печінку від розвитку запалення.Перелічені ліки слід приймати чітко за призначенням лікаря протягом тривалого часу. Частину з них згодом відміняють, коли організм адаптується до нових умов роботи.

Правильне харчування

Оскільки жовч тепер не може акумулюватися в жовчному міхурі, режим живлення необхідно підлаштувати під темпи її синтезу. Жовч потрапляє у дванадцятипалу кишку з певною періодичністю, і харчуватися через це слід кілька разів на день і маленькими порціями. З раціону необхідно виключити низку продуктів:

• смажені страви;

• жирну їжу;

• гострі продукти;

• мариновані та солоні;

• фрукти та ягоди, що містять велику кількість кислоти.

Ці продукти посилюють виділення жовчі, чого важливо не допускати після холецистектомії. Перевагу слід віддавати вареній та приготованій на пару їжі, кисломолочним продуктам і великій кількості рідини, оскільки підтримання адекватного водного балансу знижує ризик згущення жовчі. Такої дієти треба дотримуватись протягом усього реабілітаційного періоду. Згодом кількість заборон значно скорочується.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити