image
 |  4 28 Лютого 2023 | 14:48

Як живуть в селі на Волині, що за 7 кілометрів від білорусі

Заболотівська громада на Волині, розташована за сім кілометрів від українсько-білоруського кордону. З початку повномасштабної війни 95 % тих, хто виїхав у інші регіони чи за кордон повернулися додому, – розповіла заступниця голови Заболотівської селищної ради Надія Денисюк.

Суспільне побувало у прикордонному селі і розпитало владу та місцевих жителів – як змінилося їх життя поруч з північним кордоном.

Торгівля завмерла

На ринку в Заболотівській громаді – чимало порожніх та зачинених яток. Його вже й ринком не назвеш, каже місцева продавчиня Валентина. Зі слів жінки, з початком повномасштабної війни із понад двох сотень крамничок продовжують працювати усього кілька.

"Немає людей. Немає торгу, то й контейнери не відкриваються. Раніше приїжджі були, а зараз нічого, потяги не ходять, а своїх місцевих є небагато", – говорить продавчиня і показує на спорожнілу залізничну станцію, яка розташована поруч з ринком.

До 24-го лютого в громаду залізницею приїздило багато білорусів, – розповідає місцевий житель Віктор Соколюк. Каже: щовівторка скуплялися на Волині, бо було дешевше.

Обірвані родинні зв'язки

До 24 лютого 2022-го їздили до Білорусі й волиняни. Як розповів мешканець громади Олександр Головій, багато хто працював у сусідній країні. Каже: чимало його родичів теж лишилися жити у Білорусі

"– Вже вони давно за радянської влади ще виїхали.

– Підтримуєте стосунки?

– Не підтримуємо. До війни ще так, приїжджали. А зараз не можна", – говорить чоловік.

Місцева жителька Віра Олексіївна каже, що у кожного в селі є в Білорусі рідня. У неї там син з невісткою та онуки.

"Я їх не знаю, коли побачу. Бо не можна поїхати туди. Телефоном говоримо. Вони знають що в нас робиться", – каже пенсіонерка. Додає: з рідними, які лишилися по той бік кордону, про війну намагаються не говорити.

Настрої у громаді

Щодо наступу з боку Білорусі – люди заспокоїлися і вірять в українських військових, – розповідає заступниця голови селищної ради Надія Денисюк: "Виїхали на початку 20 % людей. Зараз відсотків 5-6% лишаються закордоном. Не відчуваємо, що загроза прийде. Тим більше, що наші кордони укріплені. Люди живуть, працюють, поля обробляють".

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити