image
 |  5 18 Березня 2023 | 14:55

Як ЗСУ утримують Бахмут — репортаж з лінії оборони

Тисячі військовослужбовців із різних родів військ тримають сьогодні оборону міста Бахмут Донецької області. Українська армія робить все можливе, щоб не допустити просування противника та подальшої окупації населених пунктів Донбасу, повідомляє FREEДОМ.

Тиші на Бахмутському напрямку майже ніколи не буває. Російські військові намагаються прорвати оборону українських захисників та захопити Бахмут, а також прилеглі населені пункти. Найчастіше першими противниками зустрічають прикордонники. У складі одного з підрозділів, які обороняють напрямок, — мешканці Луганської та Донецької областей. Хлопці захищають рідну землю, а також докладають зусиль для деокупації тих міст та сіл, які вже зайняла армія противника.

Довготривала оборонна точка захисників обладнана радянським кулеметом Дегтярьова-Шпагінова (ДШК). Вага споруди — кілька тонн, вона може витримати влучення з танка чи міномета.

“Довготривала оборонна точка, з якої військовослужбовець із трьох вікон безпосередньо може вести вогонь. Вона складається з приміщення для боєприпасів, а також приміщення, куди заходить військовослужбовець, зачиняє двері та займає позицію, де може перебувати з напарником та працювати на ДШК. У нас зараз фіксується просування ворога. Він безпосередньо перебуває у районі населених пунктів. Тому ухвалено рішення вищим керівництвом про обладнання таких дотів безпосередньо біля ротних опорних пунктів на дорогах для того, щоб стримати тиск противника”, — коментує військовослужбовець Збройних сил України Сергій.

Таких оборонних укріплень на Бахмутському напрямку багато. Підрозділ у разі потреби готовий зустріти противника у повній бойовій готовності, маючи за плечима великий бойовий досвід. До того ж, на озброєнні вже є не лише радянська спадщина, а, наприклад, американський переносний зенітно-ракетний комплекс “Стінгер” (Stinger). Він призначений для ураження гелікоптерів або безпілотних літальних апаратів. За його допомогою українські військовослужбовці часто збивають ворожі дрони. Дальність польоту ракет — до 5 км.

“При виявленні цілей за командою командира роти я ловлю ціль. Коли впіймав на мушку, випускаю ракети. Потім, коли влучив у ціль, витягаю запобіжник, акумуляторник, знімаю пусковий механізм, трубу викидаю”, — розповів військовослужбовець Сергій.

Одразу після роботи “Стінгер” маскують за допомогою темної плівки, щоби противник не побачив, де зберігається озброєння українських захисників. У рідкісний час відносного затишшя військовослужбовці займаються зміцненням окопів.

“Тут ми самі робимо стіни, щоби не обсипалися. Використовуємо ящики від боєприпасів. Зміцнюємо, добудовуємо, щоб зручніше виконувати бойові завдання. У нас позиція для стрільби з автомата. Ми на пагорбі. Противник якщо підніматиметься — тут хороша видимість для нас”, — пояснює військовослужбовець Сергій.

У небі над позиціями часто кружляють дрони противника. Українські військовослужбовці стежать за їх переміщенням. Російські “Орлани”, “Мавікі” або камікадзе “Ланцети” приземляють за допомогою антидронової гармати. Глушилка діє на 360 градусів.

“Переносна антидронова гармата — це наша, українська технологія. Є американські, польські. Ця — наша. Вона створює на високих частотах перешкоди та обриває зв’язок між коптером та оператором. І коптер в автоматичному режимі починає знижуватись. Працює дуже просто. На кнопку натискаєте — і все”, — розповів військовослужбовець ЗСУ Данило.

Бійці оснащені всім необхідним для ефективного стримування противника та готові давати відсіч. Кожен мріє про якнайшвидшу перемогу та повернення додому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сили оборони відбили понад 100 ворожих атак - Генштаб

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити