image
 |  4 6 Лютого 2021 | 12:14

Які продукти подорожчають?

У лютому в українських супермаркетах зросли ціни майже на всі продукти харчування. Цукор невпинно дорожчає протягом півроку, десяток яєць коштує вже 31 грн. Про причини подорожчання розповів Gazeta.ua економіст Олександр Охріменко.

"По-перше впливає сезонний фактор. Ціни на продукти залежать від температури повітря. Зокрема й на ті ж яйця. Потепліє і ціна почне знижуватися. Ближче до весни вартість яєць буде меншою, звісно, за виключенням днів перед Великоднем. Відносно цукру теж саме", - зазначив експерт.

Втім, вартість круп та виробів із борошна знижуватись не буде.

"Що стосується круп, борошна, то тут на жаль подешевшання не буде. У нас, якщо подивитись на закупівельні ціни на зерно, то у 2020 році вони зросли по відношенню до 2019 на 19%. Це дуже багато, як для закупівлі. Адже зверху ще нараховується ПДВ, витрати з переробки тощо", - прогнозує економіст.

За словами експерта, ціни на м'ясо будуть зростати слідом за цінами на зерно.

Подорожчання овочів експерт називає сезонним. Весною їхня вартість знизиться. Однак, з фруктами цього не відбудеться.

"Овочі подорожчали теж сезонно. Згодом підуть тепличні. Вони спочатку будуть страшенно дорогі, а ближче до весни дешевшатимуть. У нас єдине болюче місце стосовно імпорту - це фрукти. Вони дешевшати не будуть", - розповів Олександр Охріменко.

Як зазначив експерт, на полицях супермаркетів не так багато імпорту.

"Фрукти, частину овочів до нас в основному везуть із Туреччини. Навіть якщо взяти деякі макаронні вироби, які формально італійські. Але насправді вони виготовлені нашим виробником", - додав економіст.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити