image
 |  9 28 Листопада 2018 | 17:11

Які російські банки продовжують працювати у Луцьку?

Починаючи з 2014 року, а особливо останні події на Азові, назавжди змінили відносини України з Росією, а також і ставлення українців до багатьох російських явищ.

З початку анексії Криму «зеленими чоловічками» набув широкого загалу бойкот російських товарів, активісти вимагали позначати товар в магазинах, щоб люди знали, що вони купують. Однак із часом цей запал протестів товарів країни-агресора – зник. А такі магазини, як «Ельдорадо», не приховують, що торгують товарами, виробленими в Російській Федерації.

Сьогодні вже мало хто звертає на полиці магазинів, на власне, виробника.

Читайте також: У луцьких супермаркетах продають російський хліб за акційною ціною 

Не оминула хвиля бойкоту і банки з російським капіталом, які зазнали, свого часу, акцій щодо їх функціонування на території України. Але менше з тим, ці компанії продовжують сьогодні проводити свою діяльність на фінансовому ринку України.

Так, у Луцьку ще на початку 2017 року працювали банки з російським капіталом, як от: «Банк Русский Стандарт», «VS Bank» (Фольксбанк), «БМ БАНК», «ВТБ Банк», «Промінвестбанк», «Сбербанк Росії» та банк російського олігарха Михайла Фрідмана - «Альфа Банк».

В Україні «Петрокоммерц-Україна», «Банк Траст», «ЕНЕРГОБАНК».

З травня місяця цього року Національний банк України (НБУ) знову заявив про необхідність обмеження роботи банків з російським капіталом в Україні, тому відповідне рішення прийнали в РНБО.

Зараз в Україні працює шість банків із російським державним капіталом: «Промінвестбанк» (належить «Зовнішекономбанку»), «Сбербанк» і «VS Bank» (належить «Сбербанку Росії»), «ВТБ Банк» і «БМ Банк» (належить Банку ВТБ). В 2015-2016 роках акціонери загалом влили в них біля 2,3 мільярда доларів.

Деякі із цих банків умудряються утримувати свої відділення на окупованих Росією територіях, як банк «Петрокоммерц-Україна».

Більшість цих російських банків закривають майже всі відділення по Україні, як, до прикладу, «Банк ВТБ». Голова якого заявив, що до літа 2018 року банк закриє майже всі відділення в Україні. Також банк попередив своїх клієнтів про те, що з 21 лютого завершує роботу з платіжною системою VISA.

Присутність банків із російським держкапіталом в Україні, за останні два роки, скорочується в банківському секторі практично за всіма показниками.

За минулий із моменту введення санкцій (березень 2017 року) час змінити власника вдалося тільки «VS Bank», проданому російським «Ощадбанком» групі «ТАС» Сергія Тігіпка.

Сьогодні в Луцьку продовжують працювати відділення «Промінвестбанк» (належить уряду РФ через «Зовнішекономбанк») та «Альфа Банк» (належить російському олігарху Михайлу Фрідману, другу мера міста Львова Андрія Садового).

Приміщення «Альфа Банку» у Луцьку,  на проспекті Волі. Нині в Луцьку діє два відділення.
Та припинили свою діяльність «VS Bank», «Сбербанк Росії» (який тепер клієнтів з волині обслуговує у  Рівному), «ВТБ Банк» та «Банк Русский Стандарт».

Приміщення у Луцьку в якому донедавна діяв «Сбербанк Росії», тепер здається в оренду.

Більшість банків із російським капіталом закрили свої відділення по Україні і залишили свої представництва в столиці чи містах мільйонниках. Так от, «БМ Банк» обслуговує своїх клієнтів лише у Києві, а в інших регіонах його відділень немає.

Нагадаємо, що НБУ у 2017 році ввели санкцій російським банкам на рік, тоді обмеження торкнулися «Ощадбанку», «VS Bank», «Промінвестбанку», «ВТБ Банку», «БМ Банку». Їм заборонили виводити капітал за межі України на користь пов'язаних із ними осіб.

Читайте також: У Львові палали два відділення банку, який належить російському олігарху, приятелю Садового

У березні 2018 року РНБО України продовжила санкції проти російських банків, як ми бачимо, такі санкції є ефективними. Бо зараз ці установи згортають свій бізнес в Україні.

Вчора, 27 листопада, Нацбанк визнав «ВТБ Банк» неплатоспроможним. У фінустанові ввели тимчасову адміністрацію.

Також із прийняттям Закону про воєнний стан в 10-ти областях України, деякі банки з російським капіталом припинили свою роботу, зокрема банк «VS Bank». Нагадаємо, що сьогодні цей банк попадає під сфери впливу Сергія Тігіпка.

Інформація з сайту «VS Bank». 

В свою чергу, хотілось би повідомити, що значна кількість банкоматів українських банків  продовжують працювати в анексованому Криму. Це зокрема «Укргазбанк» та «Ощадбанк», і це пов’язано із виплатою пенсій громадянам України, які живуть на території анексованого Криму.

Як повідомлялось у Пенсійному фонді України, громадяни України, які живуть на території АРК і Севастополя, які не отримали громадянство Росії і не одержують пенсії та соціальні послуги від органів пенсійного забезпечення Росії, мають право на отримання виплат, згідно із Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», в порядку, визначеному Кабінетом міністрів України.

Однак діяльність українських банкоматів на території анексованого Криму – це зрозуміла ситуація, адже це – частина України, анексована Кремлем. І функціонування цих місць видачі готівки – чи не єдиний привід підтримки громадян України.

Інша ситуація, коли банки з російським капіталом розкинули павутину своєї банківської системи всередині нашої країни й до останнього часу себе почували досить безпечно та з мінімальними ризиками.

Утім, за останні два роки ситуація суттєво змінилась – і банки країни-окупанта потрохи згортають свої відділення та філіали в Україні.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити