image
 |  2 22 Лютого 2019 | 15:29

Які штрафи передбачає новий мовний закон?

Законопроект про забезпечення функціонування української мови як державної передбачає введення системи штрафів.

Українці отримають можливість скаржитися уповноваженому, каже співавторка закону депутат Ірина Подоляк, - передає "Захід.нет".

"Скарга буде розглядатися. Спочатку буде попередження до, наприклад, юридичної особи – до ресторану, назвімо це так, чи до кафе. Коли вподовж наступних півроку знову скарга на цю установу, на цього суб'єкта підприємницької діяльності буде – то тоді будуть адміністративні стягнення: це штраф від 5000 до 7000 гривень. Ми з колегами і з експертами дуже багато дискутували. Бо дехто каже: "Якщо три рази порушується впродовж певного року – треба забирати ліцензію, треба закривати кафе чи ресторан". У цьому законі таке не передбачено. Ми не можемо йти такими засобами. Ми розуміємо, що мусимо йти еволюційним шляхом", - розповідає вона.

Система штрафів заохотить власників громадських закладів наймати персонал, який володіє українською.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мовний скандал: начальниця відділення «Укрпошти» заявила, що її працівники не говоритимуть українською

"Така є логіка цього закону і така є природа. Він розуміє: якщо не хоче нести збитки, якщо не хоче що три місяці сплачувати штрафи в кілька тисяч гривень – то повинен однією з кваліфікаційних вимог для своїх працівників передбачати, що ті повинні знати, володіти і використовувати українську мову", - каже Подоляк.

Уповноважений буде мати можливість перевіряти достовірність скарг. Усього в країні буде 80 уповноважених.

"Вони можуть делегувати свої повноваження, вони можуть звернутися до органу місцевого самоврядування: "До нас надійшла скарга. Просимо вас, дайте нам інформацію про це", - повідомила депутат.

Кримінальну відповідальність за порушення мовного закону прибрали.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити