image
 |  0 10 Січня 2021 | 08:48

Якою була Нова пошта у Луцьку в 1928 році?

У 1928 році лучани мали змогу користуватися послугами пошти та телеграфу у новенькому приміщенні, яке орендували у містера Х. Дала за 35 тисяч злотих у рік. Нові послуги, обладнання та побажань освітлення вулиці до муніципалітету.

Ось, як в одному із січневих номерів польського тижневика «PRZEGLĄD WOŁYŃSKI», яка виходила в Луцьку у 1927-1928 роках один раз на тиждень, описали враження від Нової міської пошти. Подаємо текст без змін.

«Луцьке поштове відділення остаточно покинуло раніше зайняте приміщення - тісний, темний, брудний ланцюг, що нагадує всіма своїми огидними деталями, типовими для російських поштових товарів найнижчого класу. Вже тиждень Poczta i Telegraf розміщується в новому будинку, влаштованому по-європейськи, але шкода, що його здає інша людина. Скориставшись люб’язністю керівника відділу, пана Єтковський (Giętkowskiegо), ми відвідали нову пошту через кілька днів після переїзду.

Будівля належить містеру Х. Далу (H. Dala).

«Двоповерхова будівля, побудована принципово, пристосована у всіх деталях до потреб офісу і закінчена не розкішно, але вишукано і зі смаком. Великі кімнати, достатньо повітря, а також світла, зроблять нижню кімнату затемненою деревами з вулиці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яким було таксі у Луцьку століття тому та його розцінки (РЕТРО-ФОТО)

Гігієнічні умови праці в порівнянні з парадною хатиною, де клеркам і чиновникам доводилося сидіти у снігових чоботях і шинелях і задихатися в димових газах, що валяться в низькій кімнаті, сьогодні видаються ідеальними. Тут тепло і просторо. 

Більше того, чистота приміщень негайно позитивно вплинула на поведінку громадськості, яка уникає надмірного плювання та безглуздого засмічення підлоги. Самі більш культурні поштові клієнти докоряють кожен симптом неохайності, що є дуже позитивним явищем. Хоча власник приміщення повинен був виконувати вимоги поштового відділення, закінчуючи будівлю та виконуючи багато спеціальних робіт за свій рахунок, Управління також зробило значні технічні інвестиції, дуже дорогі, особливо у відділі телеграфів та телефонів. Питання в тому, чи не було б придбання цього споруди кращим. Сама орендна орендна плата складе 350 тис. злотих протягом 10 років. Не враховуючи технічних установок, які і без того дорогі в даний час і, якщо найближчим часом потрібно буде заховати кабелі під землею, вони будуть ще дорожчими».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 171 магазин та 13 фабрик: яким був старий Луцьк (РЕТРО-ФОТО)

«У будь-якому випадку, добре, що нарешті ми маємо гідну посаду у воєводському місті, що в огидній халупі залишились лише неприємні спогади. Тепер настала черга Магістрату, щоб полегшити доступ до нового поштового відділення та краще освітлити вулицю, адже тепер, на тротуарі перед поштою, навіть серед білого дня, потрібно бути дуже обережним, щоб не скрутити ноги. Оскільки є пристойна пошта, до неї повинен бути тротуар».

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити