image
 |  9 19 Січня 2018 | 09:34

Ярослав Стецько: Без національної революції немає соціальної

Сьогодні 106 років з дня народження ідеолога українського соціал-націоналізму Ярослава Семеновича Стецька.
Ідеєю високого духу і величного Чину є здобуття власної держави та самостійності для поневоленої нації. Ці погляди поділяла більшість видатних діячів України, що обстоювали ідеологію націоналізму. Одним з яких є Ярослав Стецько.
Ще юним він вступає до підпільної організації «Українська націоналістична молодь», чим проявляється його бажання здобуття Самостійної України. Був ідеологічним референтом та редактором підпільних видань. У 1934 році засуджений польською владою на 5 років ув’язнення за революційну діяльність. Однак, 1937 році – амністований.
За дорученням полковника Євгена Коновальця в січні 1938 року проводить черговий збір ОУН і бере участь у Римському конгресі ОУН, є співініціатором створення Революційного Проводу ОУН (б).
Ярослав Стецько Член Проводу ОУН (б) з 1945, а з 1968 голова Проводу. Саме він 30 червня 1941 року проголошує Акт відновлення Української Держави, за що заарештований гестапо та ув’язнений в концтаборі Заксенхаузен.
З 1946 року очолює Антибільшовицький Блок Народів.
Приймав участь в створенні «Світової антикомуністичної ліги» та «Європейській раді свободи».
Займає сходинки одного з найвидатніших ідеологів українського націоналізму середини ХХ століття.
Життя Ярослава Стецька було сповнене вирієм боротьби, підпіллям, концтабором, еміграцією. А головне – постійною працею над ідеєю могутньої української держави.
Найважливіше, що він нам залишив у спадок - це його праці: «За зміст державного життя», «30 червня 1941 року» та двотомник «Українська визвольна концепція». А найкраще вшанування його пам’яті – це вивчення його праць.
Інститут Національної Освіти ім. Мирослава Мисли пропонує вам статтю Ярослава Стецька 1938 року!
Інформація за посиланням :
https://www.inom.org.ua/yaroslav-stets-ko-bez-natsional-noyi-revolyutsiyi-nemaye-sotsiyal-noyi/

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити