image
 |  4 22 Травня 2018 | 16:31

ЄСПЛ визнав мораторій на продаж землі в Україні порушенням прав людини

Рішення Європейського суду з прав людини визнає мораторій на продаж сільськогосподарських земель в Україні порушенням прав людини та закликає внести зміни до законодавства.


Про це йдеться у прес-релізі ЄСПЛ.
«Абсолютна заборона Україною купівлі та продажу земель сільськогосподарського призначення призвела до порушення прав людини, уряд повинен прийняти більш збалансований закон», - вказано в документі.
22 травня ЄСПЛ виніс рішення по справі "Зеленчук і Цицюра проти України", в якій позивачі – жителі Івано-Франківська та Тернополя, власники земельних ділянок, скаржаться на мораторій на продаж сільськогосподарських земель, як порушення майнових прав власників землі.
У роз’яснювальній частині ЄСПЛ вказує, що розподіл сільгоспугідь  в Україні проводився після розпаду СРСР та серед людей, які працювали в колективних господарствах, з метою перепродажу земель та запобігання зосередженню великих земельних наділів в одних руках, було введено мораторій на продаж.
"Суд постановив, що держава не встановила справедливого балансу між загальними інтересами спільноти та правом власності заявників", - вказано в прес-релізі ЄСПЛ.
ЄСПЛ постановив уряду внести зміни до законодавства, аби встановити цей баланс та не присуджував заявникам грошову компенсацію. Але у разі проявлення «необгрунтованої затримки» з боку держави, може бути призначено кожному із заявників винагороду 3 тисячі євро.
Як відомо, кілька днів тому Світовий банк заявив, що у разі скасування мораторію на продаж землі відбудеться відчутне зростання економіки України - щорічно на $0,7-1,5 млрд, що еквівалентно щорічному додатковому зростанню ВВП на 0,6-1,6%.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити