image
 |  77 15 Жовтня 2024 | 17:37

З початку року у пожежах на Волині загинули 20 людей

З початку року в області виникло уже понад 1270 пожеж, у вогні загинуло 20 громадян.

Про це повідомили рятувальники, пише ВолиньUA.

З настанням холодів існує ризик збільшення пожеж через порушення правил експлуатації приладів обігріву, газових агрегатів.

Ознайомтесь з порадами рятувальників щодо правил безпеки в побуті для запобігання пожеж у ваших оселях.

1️⃣ З настанням зимових холодів спостерігається тенденція збільшення кількості пожеж у житлі. Кожен хоче зігріти себе та свою оселю, але, на жаль, не всі дотримуються правил пожежної безпеки, втрачаючи пильність.

2️⃣ Необережне поводження з вогнем — причина, через яку найчастіше трапляються пожежі.

Куріння в ліжку (нерідко ще й у стані алкогольного сп'яніння) або на балконі, викинуті недопалки, непогашені сірники, залишені без нагляду свічки, недбале поводження з побутовими електроприладами, газовим обладнанням — це прояви необережності, які можуть призвести до виникнення пожежі в оселі.

Захаращені балкони, лоджії у квартирах, горища — в житлових будинках значно підвищують ризики займань та ускладнюють їх гасіння.

3️⃣ Кухня і гараж — приміщення підвищеної пожежонебезпеки.

Зосередження в одному приміщенні різних електроприладів, газових або електричних плит визначають пожежну небезпеку в кухні. Легкозаймисті та пально-мастильні матеріали у гаражі — фактори підвищеного ризику.

Запобігти пожежі допоможе уважне використання газової або електричної плити. Не залишайте без нагляду увімкнені кухонні плити або прилади, їжу на плиті, подбайте про правильне зберігання легкозаймистих речовин в гаражі.

4️⃣ Увага до пічного опалення.

Перед опалювальним сезоном необхідно очистити димоходи від сажі. Печі, каміни перевірити на відсутність тріщин, усі димові труби і стіни, через які прокладено димові канали, повинні бути заштукатурені й побілені.

Біля кожної печі перед топковим отвором слід прибити металевий лист розміром не менше 50х70 см. Піч або грубку не можна залишати розтопленими без нагляду. Не розпалюйте печі бензином та іншими подібними рідинами. Заборонено сушити й складати на печах одяг, дрова.

Попіл, що видаляють із топки, необхідно заливати водою і виносити у спеціально відведені для цього місця.

5️⃣ Безпечна експлуатація електромережі

Не користуйтеся несправними або пошкодженими електроприладами. Не залишайте без нагляду електронагрівальні та інші побутові прилади! Електронагрівальні прилади, каміни тощо мають бути встановлені на відстані не менше метра від меблів, інших горючих речовин та матеріалів. Не перевантажуйте електромережі одночасним увімкненням потужних споживачів.

6️⃣ Під час вимкнень електроенергії — особлива пильність.

Якщо вимкнули електрику, одразу слід відключити від розетки прилади, щоб стрибки напруги після відновлення не вивели їх з ладу. Це украй важливо, адже за цей час можна забути про увімкнені прилади (особливо обігрівальне обладнання, плити) чи піти з дому.

Після відновлення електропостачання варто розподілити навантаження, вмикаючи прилади по черзі.

7️⃣ Постійний контроль за дітьми.

Не залишайте малюків без нагляду в оселі, ховайте від них сірники і запальнички. Поясність, що розваги з вогнем украй небезпечні та на власному прикладі навчайте дітей правилам безпеки.

8️⃣ Не станьте жертвою «блакитного палива».

Заборонене самовільне втручання в цілісність газових приладів і внутрішньобудинкових газопроводів, використання газових приладів не за призначенням, користування несправним і застарілим газообладнанням – це основні порушення, яких припускаються споживачі. Варто своєчасно перевіряти й обслуговувати газове обладнання й довіряти це тільки працівникам газової служби.

9️⃣ Подбайте про вогнегасники в своїх оселях, навчіться ними користуватися.

Для раннього виявлення пожежі в закритих приміщеннях рекомендуємо також встановити автономні димові сповіщувачі.

🔟 До 90 % загиблих на пожежах — у житлі!

Щороку більше тисячі українців гинуть на пожежах. Ця кількість дорослих — як у невеликому селищі, а дітей — як в одному-двох класах. Торік в Україні на пожежах загинули 1472 людини, з них 40 дітей. Цього року на Волині під час пожеж виявлені тіла 20 людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Луцьку дитина засунула пальчик у отвір пластмасового стільця: на місці працювали рятувальники

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити