image
 |  40 24 Жовтня 2024 | 12:05

З тимчасово окупованих територій повернули ще шість українських дітей

Вчора, 23 жовтня, з тимчасово окупованих територій вдалося повернути ще шість українських дітей

Про це повідомили керівник Офісу президента України Андрій Єрмак і уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, - інформує ВолиньUA.

"Сьогодні ще шість українських дітей разом зі своїми мамами повернулися з тимчасово окупованих територій Херсонської, Запорізької областей та АР Крим у рамках ініціативи Президента України BringKidsBack", - зазначив Андрій Єрмак.

Повідомляється, що це діти, віком від 3 до 17 років.

"Сім’ї на ТОТ зіштовхнулися з психологічним тиском, відсутністю належного медичного обслуговування та постачання потрібних ліків. Дорослих членів родин примусили отримати російські паспорти, без яких вони не змогли б пересуватися по ТОТ України", - розповів Дмитро Лубінець.

За його словами, діти були змушені відвідувати російські школи, де навчальний процес був пронизаний російською пропагандою.

"Без згоди батьків і самих дітей їх записували до мілітарних організацій. За відмову вчитися у російських школах погрожували вилучити дітей з сім’ї та забрати батьків на "підвали" за надуманими статтями", - додав омбудсмен.

Як повідомив керівник Офісу президента, одна з родин була змушена переховуватись, аби уникнути примусу дитини відвідувати російську школу.

"Вони жили в постійному страху бути викритими, що могло призвести до вилучення дитини або незаконного арешту батьків. Дитина продовжувала навчатися в українській школі онлайн", - додав він.

Як зазначив омбудсмен Дмитро Лубінець, його представники в Івано-Франківській, Черкаській, Львівській та Житомирській областях долучилися до роботи з родинами задля їхньої реінтеграції за новим місцем проживання.

"Сім’ям допомогли з пошуком місць тимчасового проживання, оформленням та поновленням необхідних документів, працевлаштуванням та зарахуванням дітей до навчальних закладів, надано фінансову та гуманітарну допомогу", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: В Україну повернули ще 8 дітей, які перебували в рф

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити