image
 |  49 26 Жовтня 2024 | 12:04

За останні 4 роки в Україні закрилося 2 114 шкіл

За останні роки в Україні суттєво зменшилась кількість шкіл.

Освітній портал Education.ua проаналізував дані Інституту освітньої аналітики та з’ясував, що за останні 4 роки наша країна втратила п’яту частину своїх сільських шкіл. У містах ситуація теж тривожна, хоча й менш різка: кількість шкіл зменшилася на 5 %.

Загальна кількість шкіл різних форм власності — державних, комунальних і приватних — в Україні постійно зменшується. Про це свідчать звіти Інституту освітньої аналітики. Якщо у 2020 / 2021 навчальному році працювало 14 815 шкіл, то до 2023 / 2024 року їх залишилося лише 12 701. Тобто за 4 роки шкіл стало менше на 14 %.

Найбільше скорочення спостерігається в сільських школах. Якщо у 2020 / 2021 навчальному році в селах було 9 293 заклади, то у 2023 / 2024 їх залишилося лише 7 439, що говорить про втрату майже 2 000 шкіл. За 4 роки кількість сільських шкіл скоротилася на 20 %.

У містах ця тенденція також спостерігається, хоча й менш інтенсивно: скорочення відбулося на 260 шкіл, або на 5 %.

Реальні цифри можуть бути вищі: як ведеться облік шкіл під час війни

На третій рік повномасштабної війни, коли освітні заклади зазнають руйнувань, а території — окупацію, зменшення шкіл у містах лише на 5 % може здатися сумнівним. Директорка Новокаховського ліцею № 3 Ірина Дубас пояснює: «Якщо будівля школи зруйнована або знаходиться під тимчасовою окупацією, але школа продовжує навчати учнів, то вона не вважається закритою. Школам з тимчасово окупованих територій наразі не потрібно проходити релокацію, тобто прив’язуватися до нової юридичної адреси на підконтрольній території». Отже, такі школи продовжують роботу дистанційно, а значить — попри зруйновані будівлі вони вважаються відкритими.

Юрист Дмитро Франчук додає, що статистика може бути неповною, адже є труднощі зі збором даних про школи, особливо на деокупованих територіях, та затримки з оновленням інформації.

Ефект доміно: чому школи закриваються

Попри значні втрати шкільної матеріально-технічної бази, основна причина закриття шкіл — це зменшення кількості учнів. Тільки у 2024 році до шкіл пішло на 14 % першокласників менше, ніж торік — про це свідчать дані дослідження освітнього порталу Education.ua. Через зменшення кількості учнів як унаслідок демографічних проблем, так і через вимушену міграцію через війну родин з дітьми, багато шкіл залишаються без учнів. Це змушує засновників закривати малокомплектні школи, утримувати які стає фінансово важко для місцевих громад.

Буде гірше: освітні реформи спонукатимуть школи до закриття або призупинення діяльності

Освітня реформа, яка спрямована на оптимізацію мережі шкіл, фактично призводить до закриття або злиття закладів, залишаючи чимало невеликих населених пунктів без шкіл, а дітей — без доступу до освіти поруч із домом. Наприклад, у Тетіївській громаді на Київщині лише у червні 2024 року місцева рада ухвалила рішення про закриття 8 малокоплектних шкіл. Водночас міністр освіти і науки Оксен Лісовий запевняє, що міністерство має намір зберегти початкову школу в селах, попри малокомплектність, адже для дітей молодшого шкільного віку важливо бути ближче до батьків.

Також серйозне занепокоєння викликає «нова версія» наказу № 850, який змусить школи призупинити роботу, якщо вони не зможуть організувати очне навчання та набрати дистанційні класи. Переважно це відобразиться на школах, які перебувають на тимчасово окупованих та прифронтових територіях. На практиці це означає, що вже наступного навчального року шкіл стане ще менше.

Читайте також: У Луцьку планують ремонт фасаду Монастиря єзуїтів

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити