image
 |  2 10 Березня 2023 | 21:16

За рік кількість україномовних в Україні зросла до 71%

За рік в Україні з 64% до 71% зросла кількість українців, які розмовляють українською мовою в повсякденному житті.

Такі дані соціологічного дослідження щодо змін мовної ситуації в Україні, проведеного фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова за підтримки програми MATRA, інформує УНН.

Згідно з результатами досліджень, у 2022 році зросла частка громадян, які вживають українську мову в повсякденному житті, порівняно з 2021 роком. Якщо у 2021 році цей показник становив 64%, то у 2022-му він зріс до 71%. Водночас рівень вживання російської мови знизився на майже 10%. Така динаміка є наслідком як ефекту символічної відмови, так частково і неможливістю проводити дослідження громадської думки на окупованих та прифронтових територіях Півдня та Сходу, де переважає російська мова, вказують соціологи.

Зросла й частка громадян, які вважають українську мову рідною. Якщо у 2021 році частка населення, яка вважала українську мову рідною, становила 77%, то за рік вона зросла до 87%. При цьому українська мовна ідентичність переважає в усіх регіонах України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські війська готуються до відновлення наступу на Вугледар

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити