image
 |  2 6 Жовтня 2022 | 16:46

За яких умов можна отримати польську пенсію українцям

Угода про соціальне забезпечення між Польщею та Україною про вихід на пенсію діє з 2014 року. Згідно з домовленостями, хто працював і підлягає соціальному страхуванню в Польщі й Україні, може вийти на пенсію в будь-якій із цих країн.

Угода діє в обох напрямках. Тож українець може отримувати пенсію від Польщі, а поляк – від України. Для цього особа має легально попрацювати якийсь період в одній з країн, повідомляє InPoland.

Для отримання польської пенсії мають бути виконані такі умови: жити в Польщі постійно, востаннє бути офіційно працевлаштованим саме в Польщі, досягти пенсійного віку – 60 років для жінок і 65 років для чоловіків, мати трудовий стаж – 20 років для жінок і 25 років для чоловіків, працювати за трудовим договором або договором-дорученням.

До трудового стажу входить стаж роботи в Польщі й Україні. Однак виплачуватимуть пенсію в Польщі лише за ті роки, які відпрацьовані в Польщі. Водночас Пенсійний фонд України виплачуватиме пенсію за роки роботи в Україні. Важливо, щоб періоди роботи в Україні й Польщі не перетиналися.

Мінімальна пенсія в Польщі 2022 року становила майже 9200 грн.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити