image
 |  2 23 Грудня 2018 | 23:56

Загроза з білоруського напрямку для України зростає, - експерт

Останнім часом з Білорусі в Україну приходять не надто позитивні новини. Офіційний Мінськ пристає на цілком російську позицію в ООН під час голосування за українськими резолюціями, чого раніше не робив.

Що відбувається в нашого північно-західного сусіда, – в коментарі виданню InfA розповів експерт аналітичного центру «Українські студії стратегічних досліджень» Юрій Олійник.

Як відомо, 17 грудня 2018 року Генасамблея ООН схвалила ініційовану Україною резолюцію, що засуджує агресивні дії Росії щодо мілітаризації Кримського півострова. Однак Білорусь чи не вперше відкрито проголосував проти, приєднавшись до «теплої компанії» друзів Кремля – Куби, Зімбабве, Судану, Нікараґуа…

«До цього зазвичай Мінськ «утримувався» (як зробив під час згаданого голосування, наприклад, Китай). Очевидно, що Лукашенко знову прагне довести свою лояльність Кремлю. Можливо, це пов’язано з активізацією білоруського вектора російської політики. Останніми тижнями найвищі посадові особи РФ, в тому числі Путін та Мєдвєдєв, кілька разів згадували про можливість посилення інтеграції в так званій союзній державі Росії та Білорусі, що вже 20 років як залишається мертвонародженим проектом. Білоруси хвилюються – невже й по них задзвонив дзвін? З огляду на економічну залежність від поставок російських ресурсів, насамперед дешевих енергоносіїв, гуманітарний вплив через фактично монопольний статус білоруського екзархату РПЦ Мінськ виглядає зручною жертвою. Зростає загроза спроб анексії Білорусі», – зауважує експерт.

Як наслідок, це стане вагомою загрозою для України і на північному воєнно-політичному напрямку. Воєнний стан доведеться поширювати навіть на Волинь та Рівненщину, чекаючи потенційних ударів уже з трьох боків.

«Тому краще реагувати вже зараз – відволікаючи увагу РФ на Азовському морі та на придністровському напрямку, посилюючи переговори з офіційним Мінськом, щоби в потрібний час надати сусідам допомогу. Бо контроль над Поліссям і вихід до польських кордонів у рази збільшує російську загрозу не лише для України, а й для всієї Центрально-Східної Європи», – додає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ірина Фаріон прокоментувала «мовний» законопроект під час етеру в Луцьку (ВІДЕО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити