image
 |  0 6 Вересня 2018 | 08:49

Закон про лікарські засоби зменшить кількість аптек

Новий закон "Про лікарські засоби", який Верховна Рада розгляне на одному з найближчих засідань, призведе до того, що конкуренція на аптечному ринку зникне, а пенсіонери та інваліди будуть позбавлені можливості самостійно дістатися до потрібної точки продажу медпрепаратів.
Згідно з документом, відстань між двома найближчими аптеками буде регламентовано - не менше 500 м по прямій, - пише Корреспондент.
Як завжди, в зоні ризику опиняться найуразливіші верстви населення - люди похилого віку та інваліди.
"Я не бачу ніякої доцільності в обмеженні числа аптек ... Немає зайвих аптек ні в місті, ні в сільській місцевості. Є села, навіть в Київській області, де по одній аптеці залишилося. І чому саме 500 метрів потрібно йти до аптеки ?! Ми, наша асоціація, готові звернутися з листом до профільного комітету Верховної Ради щодо недоцільності цих обмежень. Як в результаті запропонованих заходів покращиться обслуговування людей? Замість п'яти чоловік в черзі стоятимуть десять, і не кожен, хто матиме змогу дістатися до аптеки, зуміє вистояти ту чергу", - наводить думку голови Асоціації інвалідів-спинальників України Івана Марусевича видання.

На думку Корреспондента, зміна в законі призведе до монополізації ринку і, як наслідок, до підвищення цін і скорочення асортименту медпрепаратів в аптеках.
"Механізм монополізації аптечного ринку буде виглядати ще й так: домінування виробників і постачальників. Справа в тому, що зараз аптечні мережі жорстко конкурують між собою, але при цьому вони через свої розміри можуть активно і результативно торгуватися з виробниками і постачальниками з приводу цін і умов поставок медикаментів. Як тільки мережі на догоду новим законопроектом зруйнують, на ринку наступить хаос: поодинокі гравці матимуть слабкі позиції, їм виробники і постачальники будуть без особливих труднощів викручувати руки. Ціни будуть рости, асортимент - звужуватися", - прогнозує Кореспондент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада провалила закон, який дозволив би знизити ціни на ліки

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити