image
 |  2 4 Березня 2018 | 12:45

Закон щодо Кредитного реєстру Нацбанку набув чинності

Національний банк України надає банкам доступ до Кредитного реєстру в режимі реального часу на безоплатній основі.
Про це 04 беpезня 2018 року повідомляє сайт «Українські Новини».
Національний банк України надає банкам доступ до Кредитного реєстру в режимі реального часу на безоплатній основі.
Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо створення та ведення Кредитного реєстру Національного банку України та вдосконалення процесів управління кредитними ризиками банків» сьогодні набув чинності і вводиться в дію, за винятком деяких норм, через два місяці.
Зазначається, що даний закон парламент ухвалив 6 лютого 2018 року. Президент України його підписав 1 березня.
З метою зниження рівня кредитного ризику, забезпечення безпеки банківських операцій, підвищення надійності та стабільності банківської системи, захисту інтересів вкладників та інших кредиторів банку закон, зокрема, передбачає створення та ведення НБУ Кредитного реєстру - інформаційної системи, що забезпечує збір, накопичення, зберігання, зміну, використання, поширення (надання) інформації про кредитні операції банків та про стан виконання зобов'язань за такими операціями, аналіз і кваліфікацію кредитів.
Якщо дані про боржника містяться в Кредитному реєстрі, він отримує доступ до відомостей про себе та про запити на отримання інформації щодо нього. Так, Нацбанк повинен протягом 5 робочих днів з дня отримання заяви такої людини безоплатно надати інформацію щодо нього. При цьому за особою залишається право звернутися до Нацбанку з проханням виправити або видалити дані про нього.
Банк подає Кредитний реєстр інформацію про операції щодо боржника, якщо борг дорівнює або більше сотні мінімальних зарплат. Якщо мова йде про банки, що визнані неплатоспроможними, або позбавлені банківської ліцензії, такі дані повинен представити Фонд гарантування вкладів фізичних осіб.
Коли банк надає кредит фізособі - повинен отримати дозвіл на внесення даних в Кредитний реєстр. Якщо людина відмовила - банк не надає кредит. А от коли мова йде про юрособу, банк вносить дані до реєстру без отримання згоди, замість цього повідомляє про це юридичну особу.
Національний банк України надає банкам доступ до Кредитного реєстру в режимі реального часу на безоплатній основі.
Як повідомляли Українські Новини, Порошенко схвалив створення кредитного реєстру НБУ.
НБУ посилив вимоги до оприлюднення інформації про банках.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити