image
 |  4 16 Травня 2020 | 08:48

Залишилися руїни: у Ковелі зруйнували історичну будівлю (ФОТО)

Від єврейського житлового будинку, побудови кінця XIX століття, який знаходиться у Ковелі на вулиці Степана Бандери, мало що залишилося, хоча будівля була внесена до генерального плану міста, як об’єкт культурної спадщини.

Зміни в генеральний план розробив Державний інститут проектування міст «Містопроєкт» (м. Львів). Замовником містобудівної документації є відділ містобудування та архітектури виконавчого комітету Ковельської міської ради. Розробники нового генплану вказали, що будинок № 8 на вулиці Степана Бандери є щойно виявленою пам’яткою архітектури місцевого значення, об’єктом культурної спадщини.

Пересвідчитися в цьому ковельчани могли під час громадських слухань у вересні 2015 року в сесійному залі Будинку рад, коли про зміни до генплану доповідали начальниця вищезазначеного відділу, головна архітекторка міста Людмила Мурай та представник Державного проєктного інституту, головний архітектор проєкту Микола Лопушанський.

Старожили розповідають, що після війни в будівлі проживали партійні високопосадовці. Вже за часів незалежності України тут було п’ять квартир. П’ятнадцять років тому тільки в трьох з них проживали, загалом дев’ять мешканців. У 2014 році жило четверо людей, але в одній квартирі, хоча, як подейкують, у квартирах прописалися понад двадцять чоловік з метою отримання в подальшому кращого житла. А ще через рік столітня будівля, яка пережила лихоліття двох світових воєн, «осиротіла». На початку жовтня 2015 року з невідомих причин спалахнула пожежа, яка завдала чималих збитків: дах згорів, вибиті вікна та двері, в кімнатах пошкоджені стіни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Насувається серйозна криза, - директор Департаменту фінансів Луцької міськради

Незважаючи на генеральний план, відділ культури виконкому заявив тоді, що у переліку пам’яток культурної спадщини міста Ковеля такий будинок взагалі не значиться.

Людмила Мурай повідомила, що цей будинок є приватною власністю. Його власник звертався до міської влади з проханням надати дозвіл на проведення реконструкції споруди. Йому було надано роз’яснення, які документи необхідно підготувати і подати для отримання відповідного дозволу.

Джерело: Ковель медіа.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити