image
 |  4 25 Серпня 2019 | 13:33

Залізо, амоній, фосфати: Шацькі озера наближають до межі екологічної катастрофи

В останні десятиліття екологічний стан Шацьких озер викликає все більше занепокоєння медиків та екологів.

Про це пише Район. Шацьк. 

Так, за даними дирекції Шацького національного парку, за період з 2009 по 2015 роки у воді озера Світязь та грунтових водах рівень вмісту сульфатів зріс в 1,7 рази, заліза – у 9,8 разів, амонію сольового – в 4,3 рази, нітритів – у 34,5 рази, фосфатів – у 4,5 рази, БСК5 – в 1,8 рази, – повідомляють координатори Великого інфраструктурного проекту з каналізування (LIP/0018) у Facebook.

Проблема забезпечення високоякісної питної води є серед найбільш соціально значимих, оскільки якість води прямо впливає на людське здоров’я. Результатами досліджень Інституту гідробіології НАН України, зафіксовано наявність важких металів у рибі. Все це погіршує рівень якості життя населення та відпочиваючих, обмежує рекреаційне використання водойм. Зважаючи на те, що Шацькі озера знаходяться в межиріччі рік Західний Буг та Прип’ять, неочищені стічні води потрапляють і в дані водні артерії. Це створює підґрунтя для розвитку таких захворювань як дифтерія, черевний тиф, холера etc. та становить потенційну загрозу для всього прикордоння. 

Забруднення вод Шацьких озер негативно впливає на екологічну ситуацію в сусідніх прикордонних територій, як Польщі, так і Білорусі. Відтак, очищення стічних вод, що потрапляють до озер Шацького НПП, справлятиме позитивний вплив і на стан екологічної ситуації в басейні річки Західних Буг, що частково розташована на території ґміни Влодава.

Залучення до реалізації проекту ґміни Влодава зумовлено не лише впливом екологічної ситуації в Шацькому районі на прилеглий транскордонний регіон, але й доцільністю врахування позитивного досвіду польських партнерів в забезпеченні ефективної експлуатації каналізаційних мереж, промоції туристичної привабливості об’єктів природної спадщини (озеро Бяле).

З кожним роком все більше туристів відвідують Шацькі озера. За останні 20 років рівень рекреаційного навантаження на Шацькі озера зріс в рази, це, в першу чергу, відображається на екосистемі регіону.

Відсутність системи каналізування та очищення стоків, зокрема очищення стічних вод в с. Світязь, с. Пульмо, с. Мельники, с. Гаївка, смт. Шацьк, є однією із найбільших екологічних проблем району. Наявність ефективної системи обробки стічних вод не лише дасть змогу покращити санітарно-епідеміологічний стан національного природного парку, але й дозволить в перспективі збільшити кількість відпочиваючих без нанесення шкоди екології території.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Таємничі місця озерного волинського краю

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити