image
 |  0 30 Жовтня 2020 | 13:32

Замість кроків до виходу з конституційної кризи, Зеленський її тільки поглиблює

Президентський законопроєкт про Конституційний суд кожним своїм пунктом порушує Конституцію. Він буде моментально визнаний неконституційним і не матиме жодних правових наслідків.

Схоже, що в усій команді президента немає жодного юриста. Замість зробити кроки по виходу із конституційної кризи, президент її поглиблює, - про це написав у своєму блозі на Gazeta.ua викладач Києво-Могилянської бізнес-школи Валерій Пекар.

Нагадаю стару істину.

Політична криза вирішується конституційним шляхом. Конституційна криза вирішується політичним шляхом

Поясню. Коли в країні політична криза (розпад парламентської коаліції, відставка уряду чи інші подібні негаразди), ми відкриваємо Конституцію і діємо точно так, як там написано, чітко й покроково.

Коли ж криза конституційна, тобто клінч, який не вирішується за допомогою Конституції (математика стверджує: будь-яка формальна система має нерозв'язні внутрішні суперечності, й юриспруденція не є виключенням), тоді шлях вирішення є лише один - політичний, тобто широкі неформальні домовленості, які потім певним (так само неформальним) чином формують легітимність (не плутати з легальністю, яка неможлива) і втілюються, а врешті якось вводяться у правове поле. Приклади: третій тур виборів Помаранчевої революції, втеча Януковича після Революції гідності тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Бурштинові» ділки пропонували поліцейському $1 мільйон хабаря (ВІДЕО)

Конституційну кризу неможливо вирішити конституційним шляхом. Кавалерійський наскок є смішним і безрезультатним. Криза лише поглибиться.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити