image
 |  2 25 Червня 2019 | 09:14

Замок Любарта обростає хащами

Туристи, які приїздять до обласного центру Волині, щоб відвідати замок Любарта, скаржаться на зарослі навколо валів споруди.

Про це йдеться у сюжеті Суспільного Волині.

У розпал туристичного сезону навколо середньовічної споруди – туристичної принади обласного центру - хащі. Валентин Яковюк приїхав до Луцька з Рівного. Чоловік багато подорожує Україною і закордоном. Розповідає: 5 років планував приїхати і відвідати Луцький Замок. Побачене, каже, не виправдало очікувань.

«Хотів побачити і вже здалеку бачу, що не так принадливо, як хотілось би. Це ж можна тут зробити щось таке щоб привернути увагу. То ж лицарські турніри проходять. Базар. Тут відразу виходиш6 кропива і кущі. Зрізать треба. Що тут ще планувать? Привести до пуття. Можливо, є різні насипи, щоб сток був», каже чоловік.

Натомість окремі місцеві жителі вважають, що раніше хащі були значно більші і переконані, що зрізати бур’яни не потрібно.

«Ні, не треба. Того що воно ж тримає землю. Його позрізати, або викорчувати, воно все осунеться. Такі високі позрізали дерева, а ці вони спеціально коріння дають щоб не осовувався замок, земля», - стверджує Леонід Гопанчук, який живе поблизу замку більше 40 років.

Навколо замку територія в понад 700 м.кв. нині у бур’янах. За словами директора історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» Павла Рудецького, середньовічна споруда - на балансі держави. Грошей на благоустрій навколо нього не передбачено. За кошти міського бюджету очистили від хащів і підстригли газон біля В’їзної вежі. Раз в рік навесні за 50 тисяч гривень директор заповідника наймає робітників, які прибирають від самосівів усю територію навколо. Для доведення валів замку до європейського рівня, каже директор історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» Павло Рудецький, потрібно таке: «Треба багато коштів, тому що треба існуючу цю колючку прибрати, крім того там є місця де земля свого часу повибиралася. Її треба туди довести, вирівняти. Тоді після цього покласти спеціальну армуючу сітку, посіяти по ній спеціальний вид трави, яка б мала міцну кореневу систему і щоб зберігала вали замку від осипів. А вже тоді можна приводити їх в порядок і підтримувати».

Павло Рудецький каже, 3 роки тому спеціалісти департаменту ЖКГ Луцької міськради підрахували вартість таких робіт і оцінили в мільйон гривень. Нині, за словами директора заповідника, сума зросла приблизно втричі. Навіть якщо гроші знайдуть, у замку є нагальніші проблеми, які потребують вирішення. За словами Павла Рудецького, майже 10 років тому розробили необхідну документацію для заміни дерев’яних конструкцій Луцького Замку. Грошей досі не виділили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На одній із вулиць Луцька з асфальту б'є струменем вода (ФОТО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити