image
 |  0 6 Листопада 2021 | 09:43

Зарплати не платитимуть: як українців без сертифікатів про вакцинацію усуватимуть від роботи

В Україні з 8 листопада усунуть від роботи без збереження зарплати всіх працівників освітніх закладів (навіть приватних), працівників органів центральної, місцевої влади, які не пройшли вакцинацію. Щоб повернутися на роботу, є два виходи: пройти вакцинацію, дочекатися зняття карантинних обмежень. А ось звільнити через відсутність сертифікату згідно закону не можуть...

Про це OBOZREVATEL розповів консультант Державної служби України з питань праці. За його словами, усунення відбувається на підставі статті 46 Кодексу законів про працю. Заробітна плата не зберігається. А якщо немає нарахувань заробітної плати – стаж також не нараховуватиметься.

"Звільнити вас не можуть. – наголошує консультант. – На ваше місце, на час вашої відсутності, можуть взяти тимчасового співробітника за терміновим трудовим договором. Але коли ви вийдете на роботу, його звільняють".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З 8 листопада не допускатимуть до роботи працівників без сертифікатів чи довідок

На питання про те, якщо співробітник взагалі відмовиться вакцинуватися, чи відновить його, коли закінчаться обмеження, у Держпраці відповідають: "Ви просто вийдете на роботу. І все".

Нагадаємо, згідно з указом МОЗ, співробітники центральних органів виконавчої влади, місцевих адміністрацій та їх структурних підрозділів, а також освітніх установ підлягають обов'язковій вакцинації. А в ухвалі Кабінету Міністрів сказано: ті, хто не вакцинувався, будуть від роботи відсторонені. Щоб продовжити роботу не обов'язково пройти повний курс вакцинації, достатньо одного щеплення. Ці правила починають діяти з 8 листопада.

Варто зазначити, що згідно закону усувати від роботи можна лише тих, хто увійшов до списку обов'язкової вакцинації. Однак при цьому багато закладів можуть працювати лише за умови, що у них вакциновано 100% працівників, у результаті вони змушені не допускати до роботи тих, хто не захотів зробити щеплення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зарплата більша, ніж у мера Києва: що у декларації секретаря Підгайцівської громади

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити