image
 |  94 6 Лютого 2024 | 12:21

Затримка військової допомоги посилює дефіцит боєприпасів ЗСУ

Затримки у військовій допомозі Заходу посилюють снарядний голод українських військ.

У Збройних сил України вже відчувається дефіцит боєприпасів, повідомляють аналітики американського Інститут вивчення війни (ISW).

"Такий стан речей підриває здатність українських військ використовувати західні контрбатарейні системи. За останній тиждень окупанти збільшили інтенсивність артилерійських ударів майже на чверть і обстріляли Україну понад 1,5 тис. разів, вразивши понад 570 населених пунктів", - сказано в свіжому звіті.

Також експерти ISW згадали статтю у The New York Times про українських захисників на критично важливих ділянках фронту, наприклад біля Авдіївки, які обмежують використання артилерійських снарядів. Сили оборони можуть вражати тільки великі маси загарбників, що наступають. Росіяни водночас уже адаптувалися до цього і здійснюють штурми невеликими групами.

Відносно кращі, ніж у РФ контрбатарейні можливості ЗСУ мають завдяки американським радарам AN/TPQ-36 (48 і 50), а також німецьким системам COBRA.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: росія у війні вже втратила понад 390 тисяч солдатів

"Контрбатарейні радари ефективні тим, що виявляють вогонь, який наближається, і розраховують місце його походження, щоб артилерія могла вести вогонь у відповідь", - пояснили аналітики.

Брак боєприпасів серйозно погіршує роботу контрбатарейних систем. Радари ефективні настільки, наскільки велика кількість снарядів, наявних у розпорядженні ЗСУ для переслідування цілей.

Водночас окупанти отримують вигоду з нестачі боєприпасів в Україні та її подальшої нездатності вести достатню контрбатарейну війну. Така динаміка, імовірно, загострюватиметься в міру затягування браку снарядів у ЗСУ.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити