image
 |  2 5 Березня 2021 | 22:47

Завтpа – Свято сурмління: як у Луцьку готуються до Дня кликуна? (ВІДЕО)

У Луцьку вперше 6-го березня відзначатимуть день кликуна. Учасники заходу завершують підготовку до події - прасують костюми, проводять репетиції, - розповів луцький кликун, музикант Андрій Єдинак.

Про це повідомляє «Суспільне Волинь».

6 березня у Луцьку вирішили зробити офіційним щорічним Днем кликуна, бо саме цей день вказаний у записах міських актових книг 1640 року. Тоді була прийнята ухвала Луцького маґістрату про збір грошей міщан на утримання кликунів, - розповіла начальниця управління туризму та промоції Катерина Теліпська.

Традиція сурмління та проголошення важливих для міста подій зі В'їзної вежі Луцького замку розпочалась у 2015-му. У будні це відбувається раз на добу – опівдні. У вихідні та святкові дні двічі - о дванадцятій і о шостій вечора. Незалежно від погоди та інших обставин, кликун виконує свою роботу. А для цього Андрію Єдинаку щодня потрібно подолати 126 сходинок вежі та просурмити на чотири сторони гімн Волині.

Луцький кликун, фронтмен одного з гуртів і працює викладачем у музичній школі. Андрій Єдинак з дитинства любить музику. Каже:

«Потрібно мати розвинутий музичний слух, легені та губний апарат, щоб можна було довго грати».

У рамках Дня кликуна презентують туристичну мапу, на якій позначені всі скульптури кликунів, які розташовані в Луцьку. На ній є імена та опис усіх фігур. Також для лучан організують випробування, хто найгучніше викрикне слово «вартую». Переможця визначатимуть за допомогою шумоміра. Центр туристичної інформації підготував кликун-квест, під час якого відбуватимуться пошуки кликунів.

«До відкриття сезону ювеліри та майстри народної творчості готують прикраси та інші сувеніри, пов’язані з Луцьким кликуном», - розповіла про подію Катерина Теліпська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинь чекає на реалізацію бурштину вартістю 70 мільйонів гривень

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити