image
 |  38 5 Січня 2020 | 16:10

У Луцьку радянська влада ліквідувала цвинтар, де похований Алмазов

Олексу Алмазова поховали на православному кладовищі–тепер це сквер навпроти Луцької гімназії №4. З повідомлень газети "Краківські вісті" дізнаємось, що вже у 1941 р. могила генерала, як і весь цвинтар, була у занедбаному стані.

Читайте також: Генерал Олекса Алмазов. Символ українського Херсона

У 1970-х роках радянська влада цвинтар ліквідувала. Лише частина поховань була перенесена родичами покійних на кладовище в Гаразджі під Луцьком. Решту могил, зокрема і Алмазова, зрівняли з лиця землі.

Навесні 1990 р. луцькі рухівці встановили на могилі Алмазова дубового хреста. За кілька років хрест замінили на гранітний пам’ятник. Перший голова Руху на Волині Михайло Тиский, як і художник Іван Бойко, схиляються до думки, що пам’ятник встановлений не просто в сквері, а на могилі генерала.

Однак дотепер важко сказати, на скільки точно рухівці визначили місце встановлення дубового хреста, а відтак: чи гранітний пам’ятник стоїть безпосередньо на місці поховання, чи існує певна похибка? Напевно цього ми вже ніколи не дізнаємось.

Алмазов у Збройних Силах України

У 1990 р. в Україну почали потрапляти окремі книжки та періодичні видання військово-історичного характеру, що видавались у діаспорі. У цих матеріалах були згадки й про видатних полководців Армії УНР, зокрема про Алмазова.

Проте, доступ до таких книжок і журналів мало досить обмежене коло дослідників. Справжнє відродження пам’яті про командира Запорізького кінно-гірського гарматного дивізіону розпочалось після відновлення Україною державної незалежності.

У 1990 р. у Львові група ентузіастів відродила журнал "Літопис Червоної Калини", котрий публікував як нові історичні дослідження про Армію УНР і УГА, так і передруковував окремі статті "ЛЧК" за 1930-ті роки.

У 1995 р. колектив авторів: О. Колянчук, М. Литвин та К. Науменко видали у Львові довідник "Генералітет українських визвольних змагань. Біограми генералів та адміралів українських військових формацій першої половини ХХ століття", одночасно київський дослідник Я. Тинченко презентував своє дослідження "Українське офіцерство: шляхи скорботи та забуття, 1917—1921". Ці книги стали першими дослідженнями з біографічними нарисами про Олексу Дмитровича Алмазова.

У 1993 р. Львівська міська рада ухвалила рішення про перейменування у мікрорайоні Рясне вулиці Антона Шмигельського (радянського поета) на вулицю Генерала Алмазова. Пізніше вулиця Алмазова з’явилась і у Винниках.

У 2016 р. вулиці Генерала Алмазова виникли у Києві (у Печерському районі замість вулиці Кутузова) та в Херсоні (в спальному мікрорайоні Північному на заміну вулиці Безродного); у Луцьку вулиця у мікрорайоні приватної забудова Кічкарівка одержала назву Олекси Алмазова.

Кульмінацією потуг громадськості та військових істориків з увічнення пам’яті генерала стало присвоєння у 2018 р. 406-й окремій артилерійській бригаді берегової оборони ВМС України імені генерал-хорунжого Олексія Алмазова. Так у Збройних Силах України з’явились вже новітні алмазівці.

Читайте також: Волинян запрошують вшанувати пам'ять легендарного генерал-хорунжого УНР

Тому, у понеділок, 6 січня, о 9.00 год., у сквері, що навпроти четвертої школи, біля могили Олекси Алмазова відбудеться панахида.

Запрошую лучан та гостей міста прийти, щоб вшанувати пам'ять генерал-хорунжого УНР, - повідомив у соціальній мережі Фейсбук Богдан Жишко.

«Насправді ж сильне суспільство , нація, будується, у тому числі, й на прикладах жертовності національних героїв!», - зазначив Богдан Жишко.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити