image
 |  2 4 Березня 2018 | 09:13

Збитки «човників» від нових митних правил на кордоні сягнули 60-90%

Через обмеження для українців підприємці прикордонних магазинів у Польщі втратили від 60 до 90% клієнтів.
Про це 04 беpезня 2018 року повідомляє сайт «То є Львів».
За даними Міністерства фінансів Польщі, майже вдвічі зменшилися обсяги закуплених товарів, які українці намагалися вивезти до України, порівняно з аналогічним періодом у 2017 році. Про це повідомили журналісти програми «Секретні матеріали» на «1+1».
Загальний обсяг документів tax free, які українці повернули за закуплені у Польщі товари у січні 2017 становить 214 тис. чеків, а у 2018 році 113 тис., – повідомили у Міністерстві фінансів журналістам.

Причиною зменшення закупівлі товарів стали нові митні правила для українців, які почали діяти від початку 2018 року. Тепер щоб безмитно провезти в Україну товар на суму до 500 євро, між виїздом з України і поверненням має пройти не менше 24 годин, а повторно виїхати за кордон можна не раніше, ніж через 72 години (три доби) після часу в’їзду в Україну. Норму запровадили для боротьби з контрабандою «човників». У ДФС вважають, що запровадивши норму про перебування закордоном не менше 24 годин, «човниковий» бізнес просто втратить сенс, а як наслідок – на кордоні зникнуть черги.
Раніше так звані «човники» могли за добу сім разів перетнути кордон, натомість зараз можуть це зробити тільки раз на три дні.
Якщо тенденція збережеться, то у 2018 році бюджет України додатково отримає до 7 мільярдів гривень податків, – повідомляють журналісти.

Керівник всеукраїнської асоціації імпортерів м’яса Василь Король додає, що люди, які заробляли на ввезені товарів з Польщі, міркували так:
От якщо піду на роботу, то платитиму податки, а так можу сидіти на біржі, отримувати дотації від держави за рахунок комунальних послуг і заробляти собі [з перевезення товарів з Польщі].

Про різке зменшення покупців із України повідомляють і польські підприємці. Згідно з інформацією власника польського складу побутової хімії, до запровадження нових правил українці купували 60% продукції у прикордонних магазинах.
Тепер ми будемо перелаштовуватися на поляків, – зазначає підприємець.

У деяких підприємців, які продають продукти харчування, закупівля зменшилися на 90%.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити