image
 |  0 20 Липня 2021 | 08:39

ЗЕ-КОноміка: в Україні газ злетів у ціні на 175%, а струм майже на 40%: як перерахували тарифи?

В Україні з червня 2020-го до червня 2021-го зросли в ціні всі комунальні послуги. Найбільше подорожчав газ – на 175%. Це стало результатом впровадження ринкового формування ціни за умови рекордно високих цін на енергоресурси на європейському ринку.

Про це повідомляє «OBOZREVATEL».

Це випливає з даних, опублікованих Державною службою статистики. В середньому комуналка за рік подорожчала на чверть. І це без урахування запланованого на серпень перерахунку цін на електроенергію (тариф для тих, хто витрачає багато кВт*год на місяць, може збільшитися в рази).

Електроенергія

Подорожчання склало 36,6% і сталося це за рахунок скасування пільгового тарифу на перші 100 кВт*год у розмірі 90 копійок (зараз діє єдина ціна в 1,68 грн).

Газ

Різке подорожчання газу пов'язано з введенням у серпні минулого року ринкових умов формування ціни для населення. З того моменту постачальники можуть самі вирішувати, за якою ціною їм вигідно продавати блакитне паливо. В результаті за рік куб подорожчав із 2,8 до 7,9 грн.

Гаряча вода та опалення

Зростання цін на послуги теплокомуненерго склало всього лише 13,9%. Це пов'язано зокрема і з меморандумом, який постачальники підписали з урядом. Вони не стали разом із подорожчанням блакитного палива (а це до 80% в структурі їхніх тарифів) піднімати і свої ціни. Але рано чи пізно їм доведеться це зробити, вже восени тепло і гаряча вода можуть бути на 40% дорожчими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинські митники pозмовлятимуть мовою pосійського агpесоpа? (ДОКУМЕНТ)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити