image
 |  2 9 Жовтня 2019 | 08:59

Зеленський і Богдан зустрічались у США з бізнесменом, якого пов’язують із російською мафією, – ЗМІ

Президент України Володимир Зеленський під час візиту до США бачився з бізнесменом Семом Кисліним, - повідомляє видання The Insider.

Автори журналістського розслідування стверджують, що Кислін намагається скористатися своїми зв'язками в оточенні президента США Дональда Трампа, щоб домогтися розморожування активів, заарештованих українським судом у межах справи про "гроші Курченка-Януковича". Репутація бізнесмена не є бездоганною: за даними ФБР, він пов'язаний із російською організованою злочинністю, - йдеться в матеріалі.

За даними журналістів, Сем Кислін переслідує корисливу мету – розморожування активів, заарештованих у роки президентства Порошенко в рамках кримінальної справи про "гроші Януковича".

25 вересня в Нью-Йорку Зеленський зустрівся з представниками єврейської громади США: релігійними лідерами, бізнесменами, громадськими діячами. За даними джерел авторів розслідування, Кислін на ній, як мінімум, був присутній. Зустріч в готелі Parker була відносно публічною і висвітлювалася прес-службою Офісу президента України. Журналісти зробили кілька фотографій учасників зустрічі, які виходили з готелю. Обличчя Кисліна на фото не потрапило, але два джерела підтвердили, що чоловік у червоному жилеті поруч із Зеленським – це саме він. 

Друга зустріч, що відбулася того ж дня в ресторані "Русская чайная" навпроти готелю Parker, викликала більший інтерес у журналістів. Вона проходила в вужчому колі й у конспіративній обстановці. Зеленський участі в ній не брав, але зате там був керівник ОП Андрій Богдан. Автори матеріалу стверджують, що він представляв на зустрічі українського президента. Джерела журналістів стверджують, що зустріч носила діловий характер і була організована Кисліним. 

"Це була просто зустріч з бізнесу, інвестицій із США в Україну і, навпаки, інвестицій українців в нерухомість в США. Сем Кислін зводив людей, говорив, тобі треба поговорити з тим-то, а тобі з тим-то, мої пропозиції слід надсилати такій-то людині", - розповів авторам матеріалу на умовах анонімності один з учасників зустрічі в "Русской чайной". 

Журналісти скерували запити Кисліну, Богдану і Зеленському з питаннями про характер зустрічей у Нью-Йорку, але відповідей на них не отримали. 

Джерела видання стверджують, що контактуючи з представниками української влади, Кислін переслідує власні корисливі інтереси. В інтерв'ю російському пропагандистському телеканалу "НТВ" 1 вересня американський бізнесмен заявляв, що це він рекомендував Рудольфу Джуліані порадити Трампу "розкручувати" тему української корупції. Автори матеріалу допускають, що Кислін має намір скористатися скандалом і контактами з офісом Зеленського, щоб повернути заморожені в Україні активи своєї офшорної фірми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Команда Зеленського збрехала на президентських виборах, що в неї немає лобі у США

Уродженець Одеси і засновник компанії Trans Commodities Сем Кислін неодноразово потрапляв у поле зору ФБР. За даними Бюро, він підтримує контакти з членами російської мафії. Серед пов'язаних із ним мафіозі – покійний В'ячеслав Іваньков (Япончик) із Сонцевського ОЗУ, Антон Малевський, брати Лев і Михайло Чорні з Ізмайлівського ОЗУ. Кислін також підтримує відносини з Руді Джуліані: у 1990-х бізнесмен був донором його виборчої кампанії на виборах мера Нью-Йорка й організатором фандрайзингових заходів. За словами Кисліна, з Трампом він знайомий ще з кінця 1970-х років.

У 2014 році Кислін купив кіпрську компанію Opalcore Ltd, що розміщувала свої бонди-облігації українських банках. Продавцем виступила британська фірма Exbridge Properties L.P. За даними Генеральної прокуратури України, ця компанія пов'язана з "пральнями", що відмивали гроші "гаманця Януковича" Сергія Курченка й Сергія Арбузова, віце-прем'єра в уряді Миколи Азарова. 23 млн доларів компанії Кисліна опинилися під арештом і були конфісковані рішенням Краматорського суду. При цьому американський бізнесмен стверджував, що не знайомий ні з Курченком, ні з Арбузовим.

У серпні Кислін навідався до України і роздавав інтерв'ю, позиціонуючи себе як "борця з корупцією". За даними видання, в Києві Кислін зустрічався з Дмитром Крючковим – фігурантом резонансної кримінальної справи про корупцію в енергетиці. 

1 жовтня стало відомо, що Кисліна викликали до Конгресу для дачі свідчень із Левом Парнасом і Ігорем Фруманом. Конгресмени збираються перевірити інформацію, що ці громадяни США – уродженці України в 2018 році влаштували зустріч Джуліані з високопоссадовцями ГПУ, щоб юрист Трампа переконав їх почати розслідування щодо Джо Байдена і його сина Хантера. За даними видання, Парнаса і Фруміна в "Русской чайной" не було, але нещодавно вони зустрічалися з олігархом Ігорем Коломойським.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Богдан підтвердив, що ця влада сама не знає, що робить з цією країною, - аналітик

Як раніше повідомляло Знай.УА, 26 вересня у США оприлюднили скаргу співробітника розвідки на дії Дональда Трампа під час розмови з Володимиром Зеленським. Інформатор підозрюєв Трампа у використанні свого становища для втручання в президентські вибори 2020 року. У скарзі сказано, що президента США тиснув на президента України, наполягаючи на розслідуванні щодо Джо Байдена, ймовірного кандидата в президенти від Демократичної партії, і його сина Хантера. А оточення Трампа намагалося заблокувати стенограму розмови, помістивши її до сховища інформації про таємні операції розвідки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Ніби політичний удар піддих», - Süddeutsche Zeitung

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити