image
 |  11 24 Вересня 2020 | 23:31

Приватна дорога зі шлагбаумом та тіньовий автопарк головного лісівника Волині Кватирка (ФОТО, ВІДЕО)

Головний лісівник Волині Олександр Кватирко з часу свого призначення на посаду начальника Волинського обласного управління лісового і мисливського господарства жодного разу не декларував авто, яке б належало йому на праві власності, або ж було в користуванні. Усе б нічого, але мешкає чиновник у селі Гаразджа під Луцьком. Тож, мав би добиратися щодня на роботу громадським транспортом. Однак, замість тролейбуса заслужений лісівник України їздить дорогими іномарками з ексклюзивними номерами.

Центр журналістських розслідувань «Сила правди» з’ясував, кому на папері належать машини з автопарку Кватирків.

Влітку цього року журналісти «Сили правди» працювали над матеріалом про те, як і чому високопосадовці Волині роками не здають в експлуатацію свої вже давно обжиті будинки. Начальник управління лісового і мисливського господарства теж потрапив до їх числа. Адже понад 5 років декларував свій будинок в селі Гаразджа, як об’єкт незавершеного будівництва. Тоді Олександр Кватирко через прес-службу управління відмовився коментувати ситуацію. Ми вирушили до будинку заслуженого лісівника України сподіваючись зустріти його і все ж таки дати шанс висловити позицію.

Те, що ми там побачили, направду шокувало. Біля нібито незавершеного будинку Кватирків – абсолютно завершена нова дорога, з економним вуличним освітленням, декоративними деревами вздовж полотна і шлагбаумами на дистанційному управлінні на в’їзді і виїзді. Скористатися дорогою можуть лише пішоходи, або ж люди на велосипедах. Проїхати односельчанам та їхнім гостям – зась. Аби ніхто навіть не намагався, встановили дорожні знаки «Тупик». Як згодом з’ясували у сільській раді, всі ці блага цивілізації не з бюджету громади. Окрім того, шлагбауми і дорожні знаки встановлені незаконно.

«Ми не давали дозвіл і гроші на шлагбауми. Кватирко робив все сам, за власні кошти. Де він їх брав, на жаль, це я сказати не можу», – прокоментував телефоном сільський голова Борис Горбатюк.

Цікаво навіщо людині, яка нібито не має авто, приватна дорога? Відповідь на це питання не забарилася.

«Сила правди» неодноразово фіксувала як із двору маєтку Олександра Кватирка по ранках виїжджає щонайменше три автомобілі, жоден з яких не потрапив у його декларації.

«Volkswagen» представника мисливської фірми – «адвоката Кватирка»

28 липня 2020-го журналісти зафіксували на подвір’ї Кватирків одразу два авто, яких немає в деклараціях посадовця за 2015, 2016, 2017, 2018 і навіть 2019 роки. Одне з них – «Volkswagen Multivan» 2018 року випуску чорного кольору.

Цей же автомобіль ми помічали тут у серпні та вересні. 

З власних джерел «Сила правди» довідалась, що авто зареєстроване на волинського експрокурора, а нині адвоката Степанюка Сергія Євгеновича. Цікаво, що цей же чоловік називався представником приватної мисливської фірми «Мисливство Волині», якій у жовтні 2019-го добровільно і безплатно віддало в користування свої угіддя державне підприємство «Маневицьке лісове господарство».

\

У спеціальному мобільному додатку GetContact, який збирає дані із мобільних телефонних книг людей, які ним користуються, йдеться, що хтось із користувачів записав у свою телефонну книгу мобільний номер Сергія Степанюка як «Адвокат Кватирка».

«Сила правди» зв’язалася із Сергієм Степанюком телефоном.

– Скажіть, а чому вашим авто користується родина Олександра Кватирка?

– Яким саме?

– А у вас багато автівок, якими користується Кватирко?

– Я просто хочу знати про яку машину ви запитуєте.

– Фольксваген мультівен.

– Я продав це авто більше року тому.

– Продали, чи на умовах довіреності передали?

– Продав. Я навіть не пам’ятаю кому. Здається, Віталій його звали. Але точно ім’я було не Олександр.

– А яке відношення ви маєте до фірми «Мисливство Волині»?

– А що це за фірма? Чим вона займається?

– Мисливством.

– Я не пам’ятаю, чесно.

– Просто рівно рік тому ви були в обласній раді на засіданні комісії, де представляли інтереси саме цього підприємства.

– Так. Це правда. Я був в обласній раді під час сесії, де виділяли мисливські угіддя. Але мене просто попросили допомогти з документами. Юридичну допомогу.

– То ви на договірних умовах співпрацювали?

– Так.

Новеньке «BMW» зі «Статус-кво»

Другий транспортний засіб з подвір’я Кватирків привернув ще більше уваги. Новеньке «BMW X1» 2018 року випуску оселилось в головного лісівника Волині мало не одразу після того, як побачило світ. А 3-го червня цього року авто перереєстрували. Вартість на такі авто починається від 29 тисяч американських доларів, а це станом на кінець 2018-го року близько 800 тисяч гривень. Тоді як за весь рік подружжя Кватирків, згідно декларації, загалом заробило близько мільйона гривень і не мало заощаджень. 

Та, вочевидь, для головного лісівника Волині того, що авто нове, дороге і доволі статусне виявилось замало. Тож замовили «козирний» державний номерний знак – 7000 КТ. Ймовірно, останні літери – це ініціали старшого сина Кватирка Тимофія.

Офіційно авто досі не належить ні Олександру Кватирку, ні його дружині. «BMW X1» – власність малого приватного підприємства «Статус-кво» з Луцька.

За даними аналітичної системи YouControl фірма заснована понад 26 років тому і займається митною брокерською діяльністю. Директором «Статус-кво» є Юлія Ліманова. Ні стаціонарний, ні мобільний номери телефонів підприємства нині не обслуговуються.

До слова, власник попередньої автівки, адвокат Сергій Степанюк також пов’язаний з МПП «Статус-кво». Інформацію про це можна знайти в Єдиному державному реєстрі судових рішень. Зокрема, він представляв інтереси підприємства в адміністративних справах за позовами проти Волинської митниці, які стосувалися розмитнення автомобілів.

«Skoda» експоліцейського

Вранці 7 серпня 2020 року з воріт будинку Кватирків у Гаразджі виїхало авто з майже ідентичним номерним знаком, що відрізнявся лише останньою буквою. Цього разу після щасливої семірки з трьома нулями – ініціали самого господаря – КО.

Сріблястий «Skoda Superb» теж 2018 року випуску попрямував в напрямку Луцька без проблем дистанційно відкривши шлагбаум, що обмежує загальне користування сільською дорогою.

За менш як 10 хвилин авто повернулося і знову заїхало на «приватну» дорогу вже з іншого боку. Машина зупинилася біля воріт Олександра Кватирка. За кілька хвилин з подвір’я вийшла дитина з ранцем за плечима. Дверці авто відчинились і хлопчик сів до салону.

2 вересня 2020 року це ж авто помічаємо знову – слідом за «Volkswagen Multivan» з маєтку головного лісівника краю виїхала все та ж срібляста «Skoda Superb». За кермом був сам Олександр Кватирко. Ми наблизилися до авто і спробували поговорити з чиновником. Проте наше бажання залишилось нерозділеним. Кватирко дав газу і поїхав геть.

Згодом з’ясувалося – поспішав на роботу. За декілька хвилин це авто вже стояло у дворику Волинського обласного управління лісового і мисливського господарства. Співробітники держустанови спершу намагалися заборонити зйомку території установи, а згодом покликали речницю відомства Світлану Думську. Вона поспілкувалася з журналістами на тему людської етики.

«Ви самі створили таку ситуацію. Вже ніяких коментарів не буде. Він все задекларував», – пояснила позицію начальника Думська.

Цей же автомобіль журналісти «Сили правди» зафіксували майже рік тому під державним лісовим рестораном «Явір», де свій день народження відзначав екс-очільник Державного агентства лісових ресурсів України Володимир Бондар. Присутнім на святі в розпал робочого дня був і головний лісівник Волині Олександр Кватирко. Тоді авто ще перебувало у лізингу і мало інший номерний знак.

2 червня 2020-го, авто зареєстрували на нового власника з Нових Червищ. Це експоліцейський з Луцька Олександр Невар. З Facebook-сторінки чоловіка відомо, що він й справді товаришує не тільки з Олександром Кватирком, а й з іншими сподвижниками лісової галузі Волині.

Олександр Невар цікавиться більярдом і часто бере участь у змаганнях серед аматорів. Саме в Федерації більярдного спорту міста Луцька ми запитали як з ним сконтактувати. Там пообіцяли дати номер телефону після згоди на це самого Олександра Невара. Однак цього не сталося.

Ми написали власнику авто у соціальній мережі. Невар не заперечив факту власності на автомобіль, яким користується головний лісівник Волині. Однак сказав, що це його особиста справа і спілкуватися з журналістами він не бажає.

Днями на телеканалі 1+1 показали кадри відео, як Олександр Невар на цьому ж авто підвозить сина Олександра Кватирка додому.

До речі, вартість такої автівки – від 25 тисяч зелених.

«Volkswagen Amarok» державного лісгоспу

Рік-два тому Олександра Кватирка досить часто бачили на авто «Volkswagen Amarok».

Ось це авто біля будівлі управління лісового і мисливського господарства у 2017 році, а нижче – його зафіксували там само і 3 жовтня 2018 року. Того дня там відбувалась акція «Геть лісову мафію». Учасники вимагали звільнення Олександра Кватирка з посади очільника відомства.

У липні 2019, напередодні виборів до Верховної Ради України це авто помітили поблизу батьківської оселі Ігоря Палиці у центрі Луцька. Це був той рідкий випадок, коли політик був у місті.

Про цей позашляховик часто писали в соцмережах і про кошти на його придбання запитували в коментарях під публікаціями про досягнення лісової галузі краю. Дехто вважав, що «Amarok» – службове авто управління. Однак, у відповіді на запит Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства повідомило, що не має на балансі транспортних засобів.

Як з’ясувала «Сила правди», насправді «Volkswagen Amarok» належить державному підприємству «Городоцьке лісове господарство». Це один із двох десятків лісгоспів області, які підпорядковуються ВОУЛМГ.

З’ясувати, хто матеріально відповідальний за цей транспортний засіб і чому на ньому пересувався начальник управління, виявилось складно. Відповідати на запит лісгосп відмовився. Право на цю інформацію «Сила правди» нині відстоює у суді.

Пахне криміналом. Юристи радять звертатися до НАЗК

Такі дії чиновника мають ознаки кримінального проступку, каже юрист Центру протидії корупції Денис Свириденко.

Згідно чинного законодавства, залежно від суми незадекларованого майна, Олександрові Кватиркові може загрожувати дисциплінарна, адміністративна чи кримінальна відповідальність.

У разі декларування недостовірних відомостей на суму до 100 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (тобто до 219700 грн ) до суб’єкта можуть бути застосовані заходи дисциплінарного впливу.

У разі подання завідомо недостовірних відомостей у декларації на суму від 100 до 250 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (тобто від 219700 до 549 250 грн) може застосовуватись адміністративна відповідальність за ст. 172-6 КУпАП (Подання завідомо недостовірних відомостей у декларації ), що тягне за собою накладення штрафу від 1000 до 2500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17000 до 42500 грн).

У разі декларування недостовірних відомостей на суму понад 549 250 грн. чиновника очікує кримінальна відповідальність за ст. 366-1 ККУ (Декларування недостовірної інформації). Такі дії караються штрафом від 2500 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (на сьогодні це 42500-51000 грн.) або громадськими роботами на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, або позбавленням волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

«Оскільки, ймовірно, автівки, які фактично належать Олександрові Кватирку, є дороговартісними (ціною понад 550000 грн кожна), то має місце декларування недостовірних відомостей по ст. 366-1 Кримінального кодексу України..Враховуючи наведене, є усі підстави звернутися із відповідною заявою до Національного агентства з питань запобігання корупції з описом вказаних фактів і проханням про повну перевірку декларації очільника лісового відомства Волині Квартирка. Якщо порушення підтвердять, матеріали передадуть до НАБУ для проведення досудового розслідування», – зазначив Денис Свириденко.

Олександр Кватирко розпочав свою кар’єру в 2003 з посади помічника лісничого Державного підприємства «Маневицьке лісове господарство». У 2013-ому очолив «Володимир-Волинське лісомисливське господарство», потім «Цуманське лісове господарство». Наприкінці вересня 2015-го його призначили керувати всією лісовою галуззю Волині. У червні цього року Президент Володимир Зеленський з нагоди Дня Конституції присвоїв Олександрові Кватирку звання «Заслужений лісівник України».

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити