image
 |  4 23 Червня 2020 | 17:06

Згадати все: в Луцьку співробітники НКВС закатували близько 2000 людей

Волинський краєзнавчий музей показав світлини 24 серпня 1941 року коли волиняни вперше вшанували закатованих бранців Луцької в’язниці, вбитих радянською владою 23 червня 1941 р. усупереч усім законам права і моралі.

Про це інформує пресслужба Волинського краєзнавчого музею.

У день 24 серпня 1991 року Україна також стала незалежною, але майже 50 років радянська влада приховувала свої злочини проти людяності. Лише в Луцьку співробітники НКВС закатували близько 2000 людей: засуджених і тих, хто лише перебував під слідством, свідомих українців і представників інших народів, різних за віком і поглядами.

У Волинському краєзнавчому музеї зберігається колекція матеріалів про злочин комуністичного режиму 23 червня 1941 р. у Луцьку, діє світлиця Миколи Куделі, визначного українського патріота, збирача шевченкіани, який врятувався під час розстрілу того дня, опублікував спогади «Під мурами Луцької тюрми. Луцьк: «Надстир’я», 2001. 132 с.». Значну частину свого життя він присвятив боротьбі за відновлення історичної справедливості, збирав матеріали про радянський злочин, укомплектував список загиблих в’язнів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Згадати все: у червні 1941 року загони НКВД розстрілювали патріотично налаштовану молодь у Луцьку

Щорічно співробітники Волинського краєзнавчого музею продовжують відкривати нові прізвища страчених і тих, кому пощастило врятуватись.

Після десятиліть режиму секретності тема розправ над в’язнями Луцька, Ковеля, Володимира-Волинського та інших волинських містечок потребує значних зусиль для подальшого дослідження і меморалізації.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити