image
 |  2 3 Січня 2021 | 12:13

Згадати все: захоплення автобуса із заручниками у Луцьку. Спогади свідків і нові деталі (ВІДЕО)

Минуло п'ять місяців відколи на Театральному майдані чоловік захопив рейсовий автобус «Берестечко-Краснилівка». В транспорті тоді перебувало 13 пасажирів, серед них: вагітна жінка та підліток. Під час подій 21 липня наші кореспонденти не полишали місце події та повідомляли читачів і глядачів про хід операції зі звільнення заручників, перемовини із захопником та стан пасажирів автобуса.

Нині ж «Суспільне» відтворило хронологію подій того дня, зібрало усю відому інформацію у справі «луцьких заручників». Поспілкувалося зі свідками подій, правоохоронцями, психологами та дізналося, де нині перебуває чоловік, якого обвинувачують за чотирма статтями кримінального кодексу.

«Не навчання» і забутий велосипед

«Пам’ятаю, що з цього боку заїжджаю, дивлюсь - стоїть автобус. Подумав, якийсь концерт з району», - каже кореспондент Суспільного Волині Вадим Панафідін.

Ще до початку спецоперації та приїзду правоохоронців, журналіст під'їхав на велосипеді впритул до автобуса, який стояв на центральній площі міста, аби дізнатися, що відбувається.

«Був, фактично, біля лобового скла. Побачив, що водій сидить, опустивши голову. Вікна були закриті шторками, дехто виглядав. Дістаю телефон і в цей момент під'їжджають дві машини поліцейських. Одна стає ліворуч, інша праворуч. В цей момент терорист починає стріляти. Я присів і дуже швидко з телефоном в руках навприсяди побіг», - пригадує журналіст.

Велосипед так і лишився стояти біля автобуса із заручниками.

«Після пострілів я зрозумів, що це - не навчання», - пригадує кореспондент.

Від кавової будки на площі він розпочав першу стрім-трансляцію з місця події. Тоді глядачі бачили усе, що відбувається у центрі Луцька в прямому ефірі.

Свого велосипеда, якого залишив поруч з автобусом, Вадим зміг забрати лише опівночі, коли правоохоронці звільнили заручників та провели слідчі дії.

«Людей би посікло», - вибухотехнік про гранати Кривоша

На Театральному майдані 21 липня працювали представники антитерористичного штабу СБУ, КОРД, Нацгвардія, рятувальники та наряд вибухотехніків. Керівник останніх, Ігор Заболотний, розряджав гранату, яку кинув у бік правоохоронців Максим Кривош.

«Був кидок гранати. Надійшла команда піти її забрати, бо вона не вибухнула. Це була граната РГД 5. Дали одного працівника підрозділу КОРД та одного працівника з роти поліції особливого призначення. Вони обоє були з щитами, я тримався за них і ми пішли у те місце. Я побачив гранату, швидко провів розрядження і ми вже спиною назад ішли. Зовнішньо вона виглядала як бойова. Ніяких ознак, що це був муляж, я тоді не побачив», - пригадує Ігор Заболотний.

Це був муляж наступальної гранати РГД 5. Її радіус ураження - 25 метрів.

«Якби спрацювала, то людей би посікло», - каже вибухотехнік.

Згодом на площі спрацювала вже справжня граната. Вибух стався біля переднього лівого колеса, осколки пошкодили кузов. Після звільнення заручників вибухотехніки знешкодили інші вибухові пристрої.

«Гранати ФІ ми вже знайшли в автобусі серед його речей. Принцип дії у них один і той самий, що і у цієї гранати», - розповів Ігор Заболотний.

Крім двох гранат серед речей Максима Кривоша знайшли автомат, пістолет та кілька десятків набоїв.

13 годин полону: що нині із заручниками

Після 11 годин перемовин Максим Кривош погодився відпустити з автобуса трьох заручників: пенсіонерку, вагітну жінку та підлітка. З братом 15-річного юнака Суспільне тримало зв'язок увесь день. Лучанин Олександр Думанський двічі розмовляв телефоном із захопником, в автобусі крім брата перебувала також його мама - Руслана.

Деталей про решту заручників на той момент Суспільному не було відомо. Вимагач, серед іншого, хотів, аби з ним зв’язався президент України та оприлюднив відеозапис із закликом дивитися фільм «Земляни» 2005 року. Таке відео з’явилося у соцмережі на сторінці Володимира Зеленського (згодом запис зник).

Решту людей, які майже 13 годин перебували в автобусі із озброєним чоловіком, звільнили майже о 22-й.

Наступного дня одна із заручниць Руслана розповіла Суспільному, як переживала за сина, який був разом із нею в автобусі, боялася пострілів та вмовляла Кривоша відпустити людей.

Суспільне зв'язалося телефоном із шістьма звільненими заручниками. Спілкуватися із кореспондентами та розповідати про ті події люди не хочуть. Долати наслідки посттравматичного синдрому заручникам допомагає луцький психолог Антоній Мельник.

«Це адекватний стан для їхньої ситуації. Вони не хочуть повертатися в ту тему, в ті події. Вони пройшли цей момент і дуже не хочуть згадувати ті 13 годин», - каже лікар.

Зі слів психолога, нині він продовжує допомагати кільком заручникам і їхнім родинам. Дехто з них досі боїться сідати в автобуси та маршрутки.

Відмовився розповідати про події того дня і водій автобуса. Перевізниця Наталія Приходько телефоном сказала, що й далі обслуговує рейс «Берестечко-Краснилівка». Водій на рейсі працює.

Автобус, поки триває слідство, перебуває на території управління Служби Безпеки України у Луцьку, розповіла речниця Іванна Поліщук. Побачити його Суспільному не дозволили.

СІЗО, психлікарня і знову СІЗО

21 липня приблизно о 21:46 Кривош вийшов з автобуса з піднятими руками і декілька хвилин чекав, поки його затримають. Зрештою, до нього підійшли правоохоронці, одягли кайданки. Лише тоді спецпризначенці почали штурм автобуса із застосуванням бронетранспортера.

Вже наступного дня у Луцькому міськрайонному суді Кривош сказав:

«Зараз я вибачаюсь перед тими людьми. Але за скоєне не шкодую.»

Майже дві години затриманий спілкувався з пресою і розповідав про своє життя та намагався виправдати захоплення заручників. На запитання журналістів: чи не шкода йому людей, Кривош відповів:

«Невинних немає».

У підсумку, суд обрав міру запобіжного заходу - 60 діб під вартою без права застави і відправив у СІЗО. 11 вересня термін тримання продовжили і Кривош оголосив голодування.

Від початку слідства відбулися психіатричні експертизи. На початку листопада стало відомо, що суд примусово відправив Кривоша до Львівської психіатричної лікарні на чергову перевірку його стану.

Станом на 29 грудня затриманого знову повернули у СІЗО.

«Він на даний час утримується в камері, яка відповідає усім державним стандартам. Щоденно поводяться перевірки утримання даної особи в камері керівництвом установи, а також періодично прокуратурою області. Ніяких порушень в утриманні даної особи не виявлено», - розповів Суспільному начальник Луцького слідчого ізолятора Сергій Киреєв.

Нині у Кривоша нова адвокатка - Євгенія Коваленко. У телефонній розмові правозахисниця відмовилася будь-що коментувати Суспільному. 29 грудня судом було продовжено запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 02 лютого 2021 року включно. Суспільне продовжує стежити за розвитком подій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луцькому терористу продовжили запобіжний захід

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити