image
 |  0 14 Жовтня 2023 | 16:21

Жаби прикидаються мертвими, щоб не займатись сексом

Самки жаб інсценують свою смерть, щоб уникнути сексуальних контактів.

Такі висновки досліджень науковців з Музею природної історії Берліна. Кажуть, у самок є тактика втечі, пише nypost.

Експерти раніше вважали, що жаби не здатні відображати небажану увагу самців. Наприклад, у формі залякування, переслідування і навіть примусу до сексу, що потенційно може призвести до фізичної прихильності самців жаб до самок, яка називається амплексингом.

Вчені зазначили, що така шлюбна поведінка може призвести до смерті самок жаб.

У дослідженні використовувалися відеозаписи для спостереження за спарюванням звичайних жаб, коли одного самця та двох самок поміщали до коробки.

З 54 самок 33% прикинулися мертвими. Така поведінка зазвичай є тактикою виживання, що дозволяє уникнути нападу хижаків у тваринному світі. Але раніше повідомлялося лише про членистоногих або інших амфібій, кажуть дослідники.

Тонічна нерухомість найчастіше спостерігалася у поєднанні з обертанням тіла (83% спроб) та вокалізацією рохкання та писку або "криками визволення", які видавали 48%.

Дослідники зазначили, що дрібніші жаби пробували всі три маневри ухилення. Можливо, через підвищений стрес через відсутність досвіду спарювання або були успішнішими майстрами втечі, ніж більші амфібії.

Зрештою, 25 самок жаб успішно вирвалися з мук пристрасті.

Хоча вченим здавалося, що така поведінка є механізмом втечі. Вони зазначили, що повороти тіла можуть свідчити про те, що жаби перевіряють силу свого партнера зі спарювання та запобігають фатальному "шлюбному клубку", коли декілька самців жаб прикріплюються до однієї самки.

Науковці зазначили, що майбутні дослідження повинні мати більший розмір вибірки та більше самців, представлених кожній парі самок.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити