image
 |  7 4 Червня 2024 | 19:12

Жінка вперше в історії стала президентом Мексики

Вперше в історії президентом Мексики стала жінка.

61-річна Клаудія Шейнбаум перемогла на виборах, пишуть мексиканські та світові ЗМІ.

"Шейнбаум набрала 60,7% голосів, тоді як опозиційна кандидатка Гочітл Галвес отримала 28,6%, а Хорхе Альварес Майнес - до 10,8% голосів. Правляча партія MORENA, представницею якої є Шейнбаум, схоже, матиме більшість в обох палатах Конгресу. Кліматолог і колишня мер Мехіко заявила, що двоє її конкурентів вже зателефонували їй і визнали її перемогу", - пише видання.

Відрив Шейнбаум від конкурентів є найбільшим за десятиліття.

Низка світових лідерів, зокрема і президент США, вже привітали політикиню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Народу – нові тарифи, керівництву "Укренерго" – мільйонні зарплати

"Вітаю Клаудію Шейнбаум з її історичним обранням першою жінкою-президентом Мексики. З нетерпінням чекаю на тісну співпрацю у дусі партнерства та дружби, що відображає міцні зв'язки між нашими двома країнами", - заявив Джо Байден.

Шейнбаум - фізик, яка входила до комісії кліматологів ООН, котра отримала Нобелівську премію миру в 2007 році.

Вибори стали референдумом щодо майже шестирічного терміну повноважень чинного президента Андреса Мануеля Лопеса Обрадора, що свідчить про те, що значна більшість виборців схвалила його керівництво країною.

Шейнбаум є соратницею Обрадора, тож у свої першій промові після перемоги пообіцяла продовжувати визначений популістським лівим лідером курс. Вона є не лише першою жінкою, але також і першою людиною єврейського походження, яка очолить переважно католицьку країну. На посаді мера Мехіко її замінить інша жінка, Клара Марина Бругада Моліна, теж представниця партії MORENA.

Водночас, у понеділок мексиканський песо впав на понад 3%, що є рідкісним падінням для валюти, яка останнім часом залишалася сильною по відношенню до долара. На думку фінансових стратегів, хвилювання на фінансових ринках відображає занепокоєння з приводу потенційної ерозії системи стримувань і противаг, що може розширити роль уряду в економіці.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити